Na 23 jaar samen in een graf (is dan nog verlof burgemeester voor opgraving nodig?
14 augustus 2004
Vraag nummer: 3258 (oude nummer: 4551)
De familie van een 23 jaar overledene wil graag deze persoon laten opgraven en herbegraven in het graf van de ouders. Omdat de grafrust van 20 jaar reeds lang overschreden is, menen wij dat dit zonder toestemming van de burgemeester mag. Is dat zo?
Antwoord:
Geachte heer,
Nee, dat is niet zo. Er staat in de wet geen termijn: er is altijd verlof van de burgemeester nodig bij een opgraving en herbegraving, ongeacht of de overledene 1 dag, 5 weken, 9 maanden, 8 jaar, of 73 jaar geleden is begraven. Gewoon altijd.
Er zijn diverse redenen voor. De eerste is dat er niet onnodig met lichamen wordt gesold. Maar een goede tweede reden is, dat een vergunningenprocedure aan belanghebbende derden de gelegenheid geeft om bezwaar te maken als er bezwaren zijn. Het zou bijvoorbeeld niet de eerste keer zijn dat gescheiden ouders elkaar nog eens dwars willen zitten door een overleden kind te laten opgraven; er moet dan een redelijke toets plaats kunnen vinden, het moet niet 'in het geniep' kunnen en belanghebbenden moeten bezwaar kunnen maken en zonodig de zaak aan de rechter kunnen voorleggen. De toestemming van de burgemeester staat garant voor een openbare procedure.
Zou er geen verlof nodig zijn, dan zou de rechthebbende van een graf de begraafplaatshouder opdracht kunnen geven de overledene op te graven, zonder dat derden er ooit achter kunnen komen. Of pas als het te laat is.
In de meeste, normale, gevallen spelen geen problemen, maar dan kan ook zonder enige moeite het verlof van de burgemeester worden verkregen door de familie.
Zie de vele andere vragen in de sub-rubriek Opgraven en herbegraven. Dat zijn er ruim 70 en in (bijna) elk antwoord wordt opgemerkt dat altijd verlof van de burgemeester nog is. Ook advies van de VROM-inspectie, maar dat is na 10 jaar altijd positief.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M.van der Putten