Moet je een bij herbegraven een nieuw kistje kopen?
14 juni 2007
Vraag nummer: 4780 (oude nummer: 9284)
Het betreft een algemeen huurgraf. Ca. 24 jaar oud. Er liggen daar 3 kinderen in,van verschillende ouders. De ouders van het middelste kindje willen hun kind herbegraven. In een ander graf.Mijn kindje ligt bovenop. Onderste kindje weet ik niks van.Nu heeft de gemeente besloten om het graf te ruimen. Terwijl naast het grafje ook nog oudere kindergraven liggen die niet worden ontruimd.Maar ik mag mijn kind niet in hetzelfde graf herbegraven. Waarom is dat? Ook moet ik op de dag van opgraving, een nieuw kistje komen brengen. Is dat gebruikelijk?Moet dat een nieuw kistje zijn? of iets anders?Moet ik erbij aanwezig zijn?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Uw kind ligt blijkbaar in een algemeen graf. En blijkbaar is van dat graf de termijn verlopen, anders zou het niet geruimd kunnen worden.
Een algemeen graf wordt niet verlengd. Dat zijn vaste regels in den lande, vanwege de gevolgen.
Na de ruiming zou het grafje weer aan 3 nieuwe echtparen/kinderen ter beschikking kunnen worden gesteld. Als u als enige van de 3 huidige kinderen het graf zou kunnen verlengen, bezet u de plek van 3 kinderen. Men zou u dan ook 3 keer de kosten in rekening moeten brengen.
Men zou voor het onder uw kind begraven van een pas overleden kind, dan uw kind moeten opgraven en herbegraven. Dat soort gedoe wil de gemeente niet; mij lijkt dat dat terecht is.
De gemeente is niet verplicht om een graf te ruimen, maar doet het alleen als men die plek nodig heeft of in voorraad wil hebben voor de komende maanden of jaren. Als 'uw' graf aan de beurt is, kunt u niet klagen dat men de buren niet aanpakt. Dat mag de gemeente zelf beslissen.
De algemene graven werden gewoonlijk voor 10 jaar uitgegeven, dus uw kind ligt waarschijnlijk al 14 jaar 'gratis'. Daar kunt u geen rechten aan ontlenen.
Als ouders wilden dat het graf per se langer zou bestaan dan 10 jaar, hadden zij een eigen graf moeten nemen. Dan was de termijn langer en had u ook wettelijk recht om te verlengen zo lang u wilt; dat recht geeft een algemeen graf niet.
Mij lijkt het geen gekke eis van de gemeente om, als de opgraving van het kind plaats vindt, voor een nieuw kistje te zorgen. De stoffelijke resten moeten toch ergens in vervoerd worden? Zo'n kist hoeft echter geen dure uitvaartkist te zijn. Een heel eenvoudig houten kistje voldoet; hoe groot het moet zijn hangt van de leeftijd van het kind af. U kunt ook aan de gemeente vragen wat de maten moeten zijn. U kunt zo'n kistje ook zelf timmeren. Misschien voldoet ook een houten opbergbox die u zo bij een tuincentrum of bouwbedrijf kunt kopen.
Het is overigens in de regel verboden om aanwezig te zijn bij opgravingen en ruimingen. Dit in verband met de privacy van de overledenen (soms kan men aan de plaats van de opgraving en buurgraven herkennen wie de opgegravene zal zijn geweest). En deels ook om zeer emotionele taferelen met nabestaanden te voorkomen. De grafdelvers zijn geen psychologen of hulpverleners; zij moeten in rust zakelijk hun werk kunnen doen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten