Herbegraving; locatie van het graf is onduidelijk
29 september 2022
Vraag nummer: 65519
De moeder van mijn schoonvader is begraven op het kerkhof van de Hervormde gemeente in Veen.
Zijn vader is later op een gemeentelijke begraafplaats begraven, waarbij het de bedoeling was dat zijn 2e echtgenote bij hem bijgezet zou worden.
Door omstandigheden is dit uiteindelijk niet gedaan en nu leeft bij mijn schoonvader het idee, dat hij zijn vader bij zijn moeder wil laten begraven.
We zijn ons er in gaan verdiepen om dit te regelen en hebben daarvoor bij de kerk de tekening opgevraagd (en gekregen) van de begraafplaats.
Nu blijkt het graf van moeder op de tekening op een andere plaats te liggen dan het nummerbordje ter plaatse aangeeft.
Er is navraag gedaan bij de kerk, of herbegraven van vader mogelijk is en hoe het zit met de plaats van het graf.
Over beide vragen is in eerste instantie vrij vaag gedaan en twee jaar geleden hebben we nog een mail gestuurd met onze vragen.
Op deze mail krijgen we maar geen antwoord.
Mijn vraag is nu, of de kerk de herbegraving van vader bij moeder kan tegenhouden en hoe we dit in werking moeten zetten.
En hoe kunnen we er achter komen, of het graf van moeder ook daadwerkelijk het juiste graf is, nu de tekening niet klopt met de situatie op het kerkhof?
met vriendelijke groeten,
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Voor een opgraving is verlof nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats gelegen is. Dat verlof kan alvast worden aangevraagd door de rechthebbende van het betreffende graf. Of, als er geen rechten meer op het graf rusten, van een belanghebbende nabestaande, zoals uw schoonvader.
Daarmee kan hij de procedure in werking zetten.
Zie .
Het kerkbestuur hoeft geen toestemming te geven voor een opgraving en herbegraving. Als er een vergunning van de burgemeester is, is het kerkbestuur verplicht om aan een opgraving mee te werken. Er zijn al rechtszaken geweest waarbij een weigerend bestuur door de rechter in het ongelijk werd gesteld.
Een begraafplaats is wettelijk verplicht om exact te noteren wie waar begraven is. En ook om die informatie te delen met iedereen die er naar vraagt. Het is namelijk openbare informatie, zo is wettelijk geregeld.
Als onduidelijk is waar iemand begraven is, is het de verplichting van het bestuur van de begraafplaats om daar duidelijkheid in te verschaffen. Ten eerste aan de hand van de administratie die men moet voeren en die men tot in de eeuwigheid moet bewaren. Men kan dus niet zeggen dat iets zo oud is, dat men het weggegooid heeft. Vanaf het eerste graf op het terrein moet alles altijd bewaard worden.
Als de administratie geen duidelijkheid geeft of niet overeen komt met de feitelijke situatie op het terrein, zal men onderzoek moet doen of de bordjes verkeerd staan of dat er iets anders aan de hand is. Het ligt dan voor de hand om een proefopgraving te doen op de locatie waar volgens de administratie het graf is. En als daar niets uit komt, op de locatie waar (nu) het nummerbordje staat. Bij een opgraving kan gekeken worden of er stoffelijke resten liggen en kan worden geprobeerd om DNA af te nemen, dat vergeleken kan worden met het DNA van uw schoonvader.
De kosten van een dergelijke onderneming zijn natuurlijk geheel voor rekening van het kerkhofbestuur. Dat heeft immers de wettelijke verplichting om precies te administreren wie waar ligt en en ook voor te zorgen dat monumenten en nummerbordjes e.d. op de juist plek staan. Bij onduidelijkheid is het de taak en verantwoordelijkheid van het bestuur om duidelijkheid te verschaffen.
Maar voor er harde woorden vallen en zwaar geschut wordt ingezet, doet u er goed aan om eens met het kerkbestuur om tafel te gaan zitten en samen uit te zoeken op het precies zit.
Dat moet natuurlijk op korte termijn gebeuren. Uw schoonvader hoeft niet te accepteren dat het bestuur dat almaar vooruit schuift.
Wil het bestuur dat overleg niet of komt er niets concreets uit, dan zou u kunnen overwegen om een advocaat in de arm te nemen, die iets dwingender kan optreden of zonodig naar de rechter kan stappen. Wellicht heeft uw schoonvader een rechtsbijstandsverzekering die hij zou kunnen inschakelen.
Zie eerdere vragen over problemen met opgravingen in de subrubriek ' Opgraven en herbegraven of cremeren'.
Ter bescherming van uw privacy en die van uw schoonvader en zijn familie heb ik uw naam onder de vraag verwijderd,
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.