Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Herbegraven overblijfselen

9 november 2016

Vraag nummer: 48141

Geachte heer,

Iemand wil haar grootouders(wettelijke grafrust allang verlopen) laten opgraven en herbegraven op de begraafplaats waar al één van de ouders ligt.
-moet hier vergunning voor worden aangevraagd?
-kan de herbegrafenis plaatsvinden op het moment dat de tweede ouder overlijdt?
-mogen de restanten eventueel "opgeslagen" worden?

Hartelijk dank, bij voorbaat.

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, voor het opgraven en herbegraven van haar grootouders zal deze mevrouw een vergunning van de burgemeester aan moeten vragen. Zie:


Als stoffelijke resten individueel worden herbegraven in een ander graf, is altijd vergunning nodig. Ongeacht of de betreffende personen 10, 20, 80 of 230 jaar geleden zijn overleden. De vergunning van de burgemeester heeft tevens de functie van een soort verlof tot begraven op de nieuwe begraafplaats.

De herbegrafenis kan plaatsvinden op het moment dat de tweede ouder overlijdt, maar het is de vraag of de burgemeester binnen enkele dagen vergunning kan afgeven. Hij moet immers soms nog informatie inwinnen van de oude begraafplaats en wellicht kunnen nog andere personen bezwaar maken. U moet er niet van uitgaan dat zoiets binnen 2 of 3 dagen rond kan zijn.

Wat misschien wel kan, is nu al vergunning vragen en bij die aanvraag aangeven dat het de bedoeling is dat de vergunning gebruikt gaat worden als de tweede ouder overlijdt. Sommige gemeenten zetten direct een datum in de vergunning, maar dat hoeft mijns inziens niet.

Nee, de restanten mogen niet opgeslagen worden. Als u bedoelt dat de opgraving nu plaats zou vinden, maar de restanten misschien nog maanden of jaren ergens bewaard worden afvorens weer begraven te worden, dan kan ik zeggen dat dat niet mag. Dat is tegen de strekking van de wet, een potentieel gevaar voor de volksgezondheid en niet ethisch. Meestal staat in een vergunning van de burgemeester dat een opgegraven lijk nog dezelfde dag herbegraven moet worden.

Ik kan me wel voorstellen dat in sommige situaties, wanneer bij de ruiming van een aantal algemene of eigen graven de stoffelijke resten apart moeten worden gehouden voor een herbegraving, deze stoffelijke resten een paar dagen ergens worden opgeslagen. Maar geen weken of maanden lang.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder