Herbegraven na 23 jaar? Verlof?
13 december 2005
Vraag nummer: 4169 (oude nummer: 7049)
Een zoon is 23 jaar geleden begraven. Nu is de vader overleden en de familie wil dat hij in hetzelfde graf komt als de zoon. Ik heb begrepen van de grafdelver dat de restanten van de zoon uit het graf worden gehaald en even aan de kant worden gelegd. Vervolgens maakt de grafdelver het graf dieper en maakt dan vervolgens een klein gat waarin de restanten van de zoon ingaan. Vervolgens wordt de vader begraven. Moet ik nu een verlof tot herbegraven indienen. Want het is toch niet echt herbegraven, want de restanten blijven in het zelfde graf. En als ik aanvraag in moet dienen, kan ik dan verwijzen naar artikel 29 of is dit ergens anders geregeld?
Antwoord:
Geachte heer,
Wat u zo duidelijk beschrijft is het 'schudden' van het graf; dat is een vorm van ruimen, geen opgraving. En dat mag alleen na 10 jaar na de begrafenis. En voor ruimen/schudden hoeft ook nooit een verlof te worden gevraagd.
Wel verlof zou nodig zijn geweest als de zoon naar een ander eigen graf zou zijn verplaatst. Dan zou het echt een vorm van opgraven en herbegraven zijn. Zie ook de discussie over wanneer verlof nodig is en wanneer niet, in het laatste nummer van het vakblad De Begraafplaats van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). En zie de Handleiding Opgraven en Ruimen van de LOB.
Het is wel vaker voor mensen die het niet dagelijks meemaken, niet helemaal duidelijk wanneer wel en wanneer geen verlof nodig is. De LOB-Handleiding O&R helpt dan. En anders de consulent van de LOB, als het echt niet duidelijk is. Die kan men even mailen of bellen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).