Herbegraven en / of opgraven en cremeren in Den Haag naar Drenthe
14 mei 2018
Vraag nummer: 54910
Geachte meneer van der Putten,
Mijn naam is Nick en wil u graag namens mijn ouders een vraag voorleggen.
Via deze site ben ik dezelfde vraag al meerdere malen tegen gekomen. Echter wil ik u dezelfde vra(a)g(en) stellen, doordat wellicht de wet- en regelgeving anno 2018 zijn aangepast.
in 2002 is mijn opa overleden en in het familie graf van zijn vrouw begraven, te Den Haag.
Zijn vrouw is in 2012 overleden en in hetzelfde graf begraven.
Mijn opa ligt als derde in het graf.
Mijn opa komt uit Drenthe en mijn familie zou hem graag willen herbegraven in Drenthe of cremeren en uitstrooien in Drenthe.
Zou u zo vriendelijk willen zijn om ons te vertellen welke routes wij hiervoor het beste kunnen volgen en wat de mogelijke kosten hiervoor bedragen?
Alvast vriendelijk bedankt en groet,
Nick
PS: zou u uw antwoord per willen verzenden naar mijn e-mailadres?
Antwoord:
Geachte heer,
De wetgeving voor begraven en cremeren verandert niet zo vaak. Vorige eeuw is het cremeren wettelijk geregeld, maar daarvoor is de wetgeving op hoofdlijnen hetzelfde gebleven en daarna ook. Alleen sommige details veranderen. Aan het doodgaan van mensen verandert door de eeuwen heen niet zo veel.
Voor opgraving en herbegraving gelden op hoofdlijnen al ongeveer 150 jaar dezelfde wettelijke regels. Voor crematie na een opgraving was een tijdje ook een verlof van de officier van justitie nodig, maar dat is tegenwoordig alleen nog het geval als men wil opgraven en cremeren binnen een jaar. Dat is bij u niet aan de orde.
Om uw grootvader te kunnen laten opgraven is het ook van belang of nog iemand boven hem begraven is en wanneer die overleden is. U schrijft dat uw opa als derde in het graf ligt. Ik weet niet wat dat betekent. In Den Haag werden van oudsher vaak graven voor 4 personen uitgegeven, zo weet ik, omdat de zandgrond daar erg gunstig voor begraven was. Als uw grootvader niet de bovenste persoon in het graf is, zal het voor het verlenen van een vergunning door de burgemeester van Den Haag er van af hangen hoe lang de bovenste persoon begraven is. U kunt hierover overleggen met de administratie van de begraafplaats of de gemeente. U schrijft niet om welke begraafplaats het gaat en dan weet ik niet of het een gemeentelijke begraafplaats is.
Voor de opgraving van uw opa is niet alleen een vergunning van de burgemeester nodig, maar ook toestemming van de rechthebbende van het graf. Ik begrijp uit uw vraag dat dat niet iemand uit uw familie is, maar waarschijnlijk iemand uit de familie van uw oma.
Wat de kosten van een en ander zijn kan ik u niet zeggen, omdat die per begraafplaats verschillen. U kunt daarvoor contact opnemen met de administratie van de begraafplaats. Men weet waarschijnlijk ook wel wat ongeveer de kosten van een crematie zijn, ook al cremeert men niet zelf. Het geval van uw opa is niet de eerste en enige zaak die men zal meemaken. U kunt ook zelf uitvaartondernemingen benaderen voor een offerte van de kosten van een begrafenis in Drenthe of crematie.
U krijgt per e-mail een seintje dat uw vraag is beantwoord, met een link.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.