Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafopening

4 november 2014

Vraag nummer: 40482

Wij komen met familie niet tot overeenstemming op wie zijn naam het graf van onze ouders en onze dochter moet komen te staan. er is een broer die het op naam wilt hebben maar verlangt dat ieder in de toekomst mee blijft betalen in kosten die mochten komen.nu willen wij de restanten van onze dochter herbegraven maar ik denk dat de rest van de familie geen toestemming geeft tot opening van het graf.is hier nog een oplossing voor.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb uw naam onder de vraag verwijderd. Dat is te persoonlijk voor publicatie op internet.

Als uw dochter begraven is in het graf van uw ouders, lijkt mij dat u een groter emotioneel belang hebt dan uw broers of zussen, om rechthebbende van het graf te worden.

Overigens wil ik vooraf opmerken dat ik het erg onverstandig vind om een kind te begraven in een graf waar iemand anders rechthebbende van is of wordt. Ik had onlangs de 7e (!) rechtszaak van een meneer, wiens vrouw begraven was in het graf van zijn schoonouders, maar waarvan de schoonfamilie niet wilde dat de naam van de vrouw op de grafsteen kwam. De man kan ook niet bij zijn vrouw begraven worden. En de schoonfamilie staat geen opgraving toe. Nee, ik vergis me, het was inmiddels de 8e rechtszaak. Echt een drama. De ene rechter zegt dit en de ander zegt dat en dan de volgende weer dit en de daarop volgende dat, etc. Die man is radeloos van verdriet.

Ik zou mij in uw geval er met hand en tand tegen verzetten dat een broer de rechten krijgt op het graf van uw dochter. Of ik zou afspreken en dat dan ook zwart op wit zetten met getuigen, dat eerst uw dochter wordt opgegraven uit dat graf en dat daags erna uw broer de grafrechten kan krijgen. Als die opgraving mogelijk is, althans.

Eigenlijk heb ik te weinig gegevens van u voor een goed advies. Want het maakt verschil wanneer uw dochter overleden is en wanneer uw ouders overleden zijn. Want als u dochter als eerste overleden is en onder in het graf begraven is, terwijl de langstlevende ouder minder dan 10 jaar geleden overleden is, dan kan uw dochter niet opgegraven worden. Dat kan volgens gangbaar landelijk beleid alleen als zij langer dan 10 jaar geleden overleden is en wanneer ook de mensen die boven haar begraven zijn, ook langer dan 10 jaar geleden begraven zijn.

Zie over opgraven en herbegraven:


Maar waarom zou er met de hele familie overeenstemming moeten zijn over wie het grafrecht krijgt? Normaal is het gewoon zo dat degene die het het eerst vraagt, bij de begraafplaatshouder, het recht ook behoort te krijgen. Ik zou het meteen maar gewoon schriftelijk (!) vragen, als ik u was. Als het geweigerd wordt, kunt u nog bezwaar maken. Maar het maakt ook verschil of het een kerkelijke of gemeentelijke begraafplaats is. En eigenlijk moet ik weten welke begraafplaats het is, want iedere begraafplaats kan weer eigen regels hebben op dit punt. Dan kan ik het misschien precies nakijken.

En verder kunnen er natuurlijk wel allerlei oplossingen zijn, maar dat is via internet in reactie op zo'n korte vrij algemene vraag niet te zeggen. Dan moet je veel meer gegevens hebben. Over de begraafplaats, het soort graf, hoe lang de ouders en de dochter al overleden zijn, de argumenten van allerlei partijen, of en hoe de begraafplaatsbeheerder er al bij betrokken was, of er al een vergunning voor opgraving was aangevraagd etc. etc.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder