Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf ontruimd en alsnog gecremeerd zonder mijn weten

18 september 2017

Vraag nummer: 52025

Aanstaande December is mijn vader 20 jaar geleden overleden. Dan moest er ook beslist worden voor te verlengen of wat dan ook. Nu sta ik gisteren bij een leeg graf te kijken (wat nog 3 maanden duurt totdat het moment van ruimen komt) en heb ik vandaag te horen gekregen dat mijn zus (waar ik geen contact mee heb) dit heeft laten opruimen en als nog heeft laten cremeren, Dit totaal buiten mijn weten om. Dit hebben we ruim een aantal jaren terug wel besproken dat we dit zouden doen maar nu heeft ze mij dus alles ontnomen. Ook de as van de overblijfselen. Kan zij dit zomaar maken? Welk stappen kan ik ondernemen dat hier ook onderdeel van uitmaak? Natuurlijk wil ik de helft van de kosten tegenmoet komen en ook de helft van de as hebben. Graag ontvang ik u advies.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dit kan. Helaas kan ik er weinig meer van maken.

Wie rechthebbende is van een graf kan in principe (met vergunning) de stoffelijke resten laten opgraven en cremeren. Inmiddels is de opgraving en crematie uitgevoerd. Er zijn nu geen stappen meer te ondernemen om van dit proces deel uit te maken.

Voor het kunnen opgraven en laten cremeren van de stoffelijke resten van uw vader was een vergunning van de burgemeester nodig. Zie:


De bedoeling van een vergunning in zo'n situatie is ook om andere nabestaanden de kans te geven om bezwaar te maken. U kunt bij de gemeente waar het graf gelegen was een klacht indienen dat men u geen afschrift van de vergunning van de burgemeester gestuurd heeft. Nu u van niets wist, kon u geen bezwaar maken.

U schrijft de helft van de as te willen hebben. Daar hebt u echter niet zonder meer recht op. Alleen als uw vader bij testament of codicil bepaald heeft dat wanneer hij zou worden gecremeerd, zijn beide dochters ieder over de helft van de as mogen beschikken, hebt u een punt. Als zo'n laatste wilsbeschikking er niet is, wat ik niet verwacht omdat uw vader is begraven, hebt u geen juridische poot om op te staan.

U kunt uw zus natuurlijk altijd om een deel van de as vragen, maar u hebt geen rechten.
Ik verwijs naar de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'. In deze rubriek staan zo'n 250 vragen en antwoorden. Zoals in ruim 100 antwoorden op andere vragen over de zeggenschap over as van (andere) kinderen, broers, zussen en ouders te lezen is, hebben bloedverwanten geen rechten. De persoon die de crematie geregeld heeft, heeft in principe de zeggenschap, waarbij de wens van de overledene leidend moet zijn.

Zie voor het aspect of men as kan verdelen ook vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Verdelen van as'.

Mij valt nog te binnen: als de opgraving en crematie heel recent hebben plaatsgevonden, enkele weken geleden, is de as nog bij een crematorium. Als de stoffelijke resten gecremeerd worden, mag het crematorium de as pas na een maand na de crematie afgeven. U zou in dat geval (via een advocaat) bij het crematorium beslag op de asbus kunnen laten leggen. Dat zet uw zus onder druk om de as toch te verdelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder