Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf moeder ruimen; toestemming vriend nodig?

24 november 2024

Vraag nummer: 69314

Mijn moeder is 21 jaar geleden overleden. Haar vriend leeft nog, en zal bij dat graf komen te liggen als hij overlijd ( is mijn vermoeden) . Na het overlijden van mijn moeder is het contact tussen haar vriend en mij verbroken. Mijn vraag is, als hij komt te overlijden en hij komt ook in dat graf te liggen, kan ik de resten van moeder eruit laten halen en cremeren voordat hij erbij komt?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor het opgraven van een overledene uit een graf is een vergunning van de burgemeester nodig, van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Echter, de burgemeester mag volgens de wet die vergunning alleen geven, als er instemming is van de rechthebbende van het graf, als het om een eigen of particulier graf gaat.

De vraag is nu, wie de rechthebbende van het graf is. Misschien bent u zelf de rechthebbende. Misschien is de vriend van uw moeder de rechthebbende, als hij de begrafenis geregeld heeft, 21 jaar geleden. Misschien is het nog iemand anders.

Nu het 21 jaar geleden is dat uw moeder overleden is, attendeer ik u nog op iets anders. Graven werden en worden namelijk vaak voor 20 jaar uitgegeven. Het kan kan zijn dat de grafrechten, de rechten op het gebruik van het graf, vorig jaar afliepen en niet verlengd zijn. Dat kan het geval zijn omdat de rechthebbende besloot om ze niet te verlengen. Het kan ook zijn dat de administratie van de begraafplaats er nog niet aan toe gekomen is om een verlenging aan te bieden. Als de rechten verlopen zijn en niet verlengd zijn, is er geen rechthebbende van het graf meer, die toestemming voor een opgraving moet geven. Dan kan een belanghebbende derde, zoals een kind van de overledene, om opgraving vragen zonder dat iemand anders toestemming moet geven.

Kortom, ik adviseer u om eerst maar eens contact op te nemen met de administratie van de begraafplaats en te vragen of er nog rechten op het graf rusten en wie de rechthebbende is. Dan kunt u vervolgens vertellen dat u uw moeder zou willen opgraven. Dan hoort uw vervolgens wel wat kan en wat niet kan.

Ook al heeft u de afgelopen 2 decennia geen contact meer gehad met de toenmalige vriend van uw moeder, misschien stemt hij wel in met een opgraving, als u het hem netjes vraagt. Misschien wil hij niet meer begraven worden. In 20 jaar kan er veel gebeuren.

Als de vriend (nog steeds) rechthebbende van het graf is en geen toestemming voor opgraving wil geven, is het niet mogelijk dat juridisch aan te vechten. Nu ja, een rechtszaak beginnen kan altijd, maar de kans om die te winnen is nagenoeg 0 (nul), omdat de wet de beslissing in handen legt van de rechthebbende.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek ' Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder