Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

GGD en politie aanwezig bij opgraving is dat verplicht?

30 maart 2005

Vraag nummer: 3794 (oude nummer: 5792)

Geachte heer vd Putten,
onlangs kreeg ik de vraag van een uitvaartverzorgster om informatie te verstrekken over het opgraven van stoffelijke resten (1982 begraven). De uitvaartverzorgster zei dat op de desbetreffende begraafplaats alleen toestemming wordt verleend voor opgraving als de ggd en een politie functionaris daarbij aanwezig zijn. Mijn vraag aan U is dit verplicht? Mij staat nl bij dat wel de beheerder van de begraafplaats en iemand van de gemeente aanwezig moet zijn bij een opgraving en dat er een vergunning verleend moet zijn door de burgemeester van de desbetreffende plaats. Ik kan mij wel voorstellen dat de politie en evt ggd aanwezig moeten zijn als er in opdracht van justitie een opgraving wordt verricht. Met name stel ik U deze vraag omdat de kosten die de ggd in rekening brengt ook aan de hoge kant zijn.
Grrag zie ik Uw reactie tegemoet.
Vriendelijke groeten Rene Broeders

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, de aanwezigheid van politie en GGD is niet verplicht, althans niet wettelijk en in mijn ogen geheel zinloos en nutteloos.
Echter... er zijn in het verleden wel eens wat overijverige en overdreven voorzichtige ambtenaren geweest, die bijvoorbeeld een (rechterlijke) uitspraak dat soms medische begeleiding van een opgraving gewenst kan zijn, gezien hebben als reden of aanleiding om de GGD er mee op te zadelen. Die dan soms mij bellen en vragen wat ze er dan moeten doen. Niets, is mijn antwoord.
Als de voorwaarde in de vergunning van de burgemeester staat, heb je 2 mogelijkheden: 1) bezwaar aantekenen tegen de vergunning of 2) het toch maar doen.

Uitvaartverzorgers geven op dit vlak soms verkeerde informatie omdat oude cursussen voor uitvaartondernemers verkeerde of halve informatie bevatte. Men denkt dan bijvoorbeeld dat een (fout) incident de regel is.

Heel vroeger was het zo dat er nauwelijks medisch-hygiƫnische voorlichting was. En dan had het advies van een arts zin, om te zeggen "Kom niet met blote handen waar je mogelijk een wondje aan hebt, aan een lichaam in ontbinding. Trek handschoenen aan." Dat soort praktische en nuttige adviezen staan sinds 15 jaar in de Inspectierichtlijn lijkbezorging van (tegenwoordig) de VROM-inspectie. Wie dat even inziet weet wat ie moet doen (voorzichtig zijn met blote handen, wondjes, bloed e.d.) en daarmee is de kous af. Professionele bedrijven en grafdelvers handelen tegenwoordig al conform dit soort adviezen. Het advies van een arts ter plekke kan hier niets nieuws aan toevoegen. Bovendien is het kostbaar, want zo'n arts komt niet voor niets. Weggegooid geld, want de Inspectierichtlijn lijkbezorging krijg je gratis.

De beheerder van de begraafplaats moet het verlof tot opgraving zien om te weten dat er op zijn begraafplaats geen strafbare handelingen verricht worden (opgraven zonder verlof is strafbaar) en om geen gelegenheid te geven voor het verrichten van strafbare handelingen, wat op zich ook strafbaar kan zijn. Er hoeft niemand van de gemeente aanwezig te zijn of een kijkje te nemen. Het mag, hoor, om te controleren of men zich aan de eventuelevoorwaarden houdt. Maar dan is alleen een steekproefsgewijs bezoekje voldoende.

Inderdaad kan de aanwezigheid van politie een functie hebben bij een gerechtelijk bevolen opgraving. Maar ook dan zie ik geen enkel nut van de aanwezigheid van de GGD.

Als ik als nabestaande opgraving zou vragen en de aanwezigheid en vooral kosten van de GGD zouden mij opgedrongen worden, dan zou ik zeker bezwaar maken.

Als gemeente zou ik deze voorwaarde nooit opnemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.