Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Familie toestemming vragen bij herbegraven?

26 februari 2018

Vraag nummer: 53993

Wij als begraafplaats zijn de rechthebbende van een z.g priestergraf op de gemeentelijke begraafplaats St Josef in Haarlem, dit jaar moet de huur weer worden verlengt maar wij willen dit graf met de 4 stoffelijke resten begraven hebben bij ons op de begraafplaats .
Mijn vraag is zijn wij verplicht om de naaste familieleden als die er nog zijn toestemming te vragen voor deze opgraving en herbegraving of kunnen wij als de rechthebbende dit in werking zetten? met vriendelijke groeten R.G.H.lagerweij ( beheerder)

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt dit als rechthebbende in werking zetten. U hebt een vergunning van de burgemeester nodig.

Er is geen verplichting om toestemming te hebben van eventuele nabestaanden van de betreffende priesters. Maar het ligt wel voor de hand om nabestaanden, als die er nog zijn, zoals broers en zussen, hierover te informeren.
Het hangt er in mijn optiek ook een beetje van af hoe oud de graven zijn en hoe groot de kans is dat er nog broers of zussen van de betreffende priesters in leven zijn. Als 10 jaar geleden in het betreffende graf een priester van 70 jaar is begraven, is er een gerede kans dat er nog een broer of zus in leven is die het graf af en toe bezoekt. Als het graf 50 jaar oud is en er 50 of 40 jaar geleden begraven is en het gaat om 70 tot 90-jarigen, dan zullen er geen naaste verwanten meer zijn. Misschien nog wel neven of nichten, maar dat is al weer wat verder weg.

Ik vraag me af hoe u überhaupt nabestaanden zou kunnen opsporen, als u zou willen. Hebt u zelf gegevens of zijn die er nog bij de voormalige parochie?

Het kan nooit kwaad om een tijdje een bord bij het graf te laten plaatsen met het verzoek aan belanghebbenden om contact op te nemen met de administratie. Dan kunnen zij worden geïnformeerd over de herbegraving. Dat kan natuurlijk later ook, als mensen merken dat het graf weg is. Dan kunnen ze door de administratie van Sint Josef naar u worden verwezen.

Toestemming van familie is, zoals gezegd, niet nodig. Eventuele belanghebbenden zouden bij de burgemeester bezwaar kunnen maken tegen de opgraving. Maar dat lijkt mij theorie. Ik kan niets bedenken wat men tegen een herbegraving kan hebben, als je bedenkt dat het alternatief de ruiming van het graf zou zijn.

Terzijde: ik was toevallig vorige maand voor een herdenkingsdienst in de kapel bij u op de begraafplaats. Kapel en terrein liggen er mooi verzorgd bij. Ik was nog nooit eerder bij u geweest, maar geef graag een compliment. Nu ik u toch 'spreek' kan het maar even gezegd zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder