Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

DNA-test (natuurlijke dochter en opgraving)

18 november 2002

Vraag nummer: 1581 (oude nummer: 1946)

Fri Jun 1 10:18:50 2001

Mijn schoonvader is begraven op 23/05/01. Hij had 2 zonen uit een eerste huwelijk, daarna had hij een relatie waaruit een dochter zou gekomen zijn, maar waarover geen enkele wettelijke zekerheid bestaat.
Zij is nooit erkent op welke wijze dan ook.
Zij heeft nu haar uit het ouderlijk huis weggenomen om te laten onderzoeken.

In hoeverre kan zij zijn lichaam terug laten opgraven, en welke toestemmingen heeft zij daarvoor nodig?
Kan zij alles op eigen houtje regelen?

Sabine Plovyt

Antwoord:

Fri Jun 1 16:01:35 2001

Geachte mevrouw,

Waarom zou uw schoonvader opgegraven moeten worden? Ik zie geen reden en geen noodzaak.
Als de natuurlijke dochter zekerheid wilde hebben over haar afstamming, had ze gedurende het leven van uw schoonvader allerlei acties kunnen ondernemen. Die kans heeft ze blijkbaar laten liggen. Waarom nu dan na zijn dood?
Ik zie geen mogelijkheid voor opgraving, anders dan met toestemming van de (echte) familie of op rechterlijk bevel. En dan zou er nog een vergunning van de burgemeester nodig zijn; dat is altijd het geval. Uit uw vraag leid ik af dat de familie geen opgraving wenst. En ik zie niemand zo snel een rechter overtuigen dat opgraving in een geval als dit noodzakelijk is.
Ik denk trouwens ook dat al zou een rechter DNA-onderzoek gelasten, geen opgraving nodig is. Als de vermeende dochter een echte dochter is, is ze een halfzuster van uw man en uw zwager. Daarvan kan ook DNA vergeleken worden, lijkt mij. Maar dat terzijde.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder