Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Cremeren na graf ruimen; kosten en procedure? 1

29 december 2015

Vraag nummer: 44688

Kunt u mij zeggen wat de kosten zijn van een crematie na het ruimen van een graf en wat we moeten doen of welke procedure we dan moeten volgen
Met vriendelijke groet
Corina treffers

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zie een probleem in uw vraag. Strikt genomen kan namelijk niet wat u vraagt. Als een graf geruimd wordt, mogen de stoffelijke resten - onder voorwaarden - wel gecremeerd worden. Maar niet door de nabestaanden, maar alleen door de houder van de begraafplaats. Door een door de houder te bepalen tijdstip. En beslist de houder over wat er met de as gebeurt. De as wordt niet afgegeven aan nabestaanden.

Als de nabestaanden tegen het einde van de huurtermijn van een graf, of eerder, de stoffelijke resten liever laten cremeren dan dat zij de grafhuur verlengen, kunnen zij de stoffelijke resten (wel) laten opgraven en cremeren. Dan kunnen ze zelf de crematie regelen en natuurlijk ook beslissen wat er met de as gebeurt.

Het komt soms wel eens voor dat begraafplaatshouders, als zij graven ruimen, vaak enkele jaren na het aflopen van de grafhuur, nabestaanden de gelegenheid geven om de stoffelijke resten her te begraven of te laten cremeren. Maar eigenlijk is dat onzuiver. Nabestaanden kunnen er geen rechten aan ontlenen.

Ik neem aan dat het bij u gaat om de keuze tussen het verlengen van het graf (als het een eigen of particulier graf is), het opgeven van het graf (als het een algemeen graf is), of het cremeren van de stoffelijke resten.

Bij de kosten van een crematie moet u denken aan een bedrag tussen de 700,- en 1.250,- euro dat het crematorium rekent. Maar dan hebt u ook nog te maken met de kosten van een kist(je), transport en soms ook met leges/belasting van de begraafplaats als het een gemeentelijke begraafplaats is.
Het is het beste om bij de beheerder of de administratie van de begraafplaats te vragen wat bij hen de kosten zijn. En met welke crematoria men ervaring heeft.

U moet trouwens ook nog een vergunning van de burgemeester voor de opgraving hebben, anders mag de beheerder geen stoffelijke resten afgeven en mag een crematorium geen crematie accepteren. Zie


Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.
Zoals de vragen Opgraving en crematie; mogelijk en kosten?, Kosten van opgraven en dan cremeren en Wat zijn de kosten van een opgraving en crematie? en ook Is opgraven en cremeren toegestaan; wat zijn de kosten?

In oude vragen van voor 1 januari 2010 staat nog dat naast vergunning van de burgemeester ook verlof van de officier van justitie nodig is. De wet is per 1 januari 2010 gewijzigd. Alleen als iemand minder dan een jaar geleden overleden en begraven is, is voor het opgraven en cremeren nog toestemming van de officier van justitie nodig. Als het langer geleden is, is geen vergunning van de officier van justitie nodig.

Er is altijd toestemming nodig van de persoon op wiens naam het graf staat, als het om een eigen of particulier graf gaat. Bij een algemeen graf moet de toestemming komen van de persoon die de begrafenis heeft geregeld. Als die persoon overleden is, kan een andere nabestaande de toestemming geven.

Welke procedure precies gevolgd moet worden hangt af van het soort graf en of het gaat om het einde van de huurtermijn of niet. Daar vertelt u niets over. Dan kan ik het ook niet precies zeggen.
Maar u maakt een goede start met een gesprek met de beheerder van de begraafplaats en het vervolgens vragen van een vergunning bij de gemeente.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag 44700 'Cremeren na graf ruimen; kosten en procedure? 2'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder