Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Crematie na wettelijke grafrust

23 april 2003

Vraag nummer: 2187 (oude nummer: 2596)

Geachte heer van der Putten,

Een rechthebbende wil het graf van zijn ouders laten ruimen en de stoffelijke resten laten cremeren (uiteraard na de wettelijke termijn van grafrust). Kun U mij de gang van zaken uit een zetten? Als ik kijk het boek handleiding opgraving en ruiming van de LOB raadpleeg, vind ik een stukje, dat: de rechthebbende toestemming moet vragen aan de Ovj en burgemeester. Ik kan mij voorstellen dat dit voor nabestaande een emotionele gebeurtenis is.
Mijn tweede vraag is: moeten de lijken apart worden gecremeerd, of mogen de overblijfselen in één kist aangeboden worden voor crematie?

Met vriendelijke groet,

Luuk Buijs, begraafplaats Halfweg

Antwoord:

Geachte heer Buijs,

Aan wat in de Handleiding Opgraving en Ruiming van de LOB als procedure staat, heb ik niets toe te voegen.
Het kan best zijn dat voor een nabestaande een emotioneel aspect zit aan het vragen van het verlof, maar ja, daar kan ik niets aan veranderen. Het is de belanghebbende zelf die dit wil en een ander kan en mag het niet aanvragen. Het wordt misschien emotioneel iets eenvoudiger, als men beseft dat de voorschriften inzake het verlof vragen primair tot doel hebben dat er niet met de graven van dierbare nabestaanden kan worden gesold. Dat is dus een eigen belang. Het vragen van verlof heeft ook als neven-aspect dat andere familieleden die het er niet mee eens zijn, de kans krijgen om bezwaar te maken. Bijvoorbeeld als zij menen dat de overledene dit zelf zo nooit gewild zou hebben. En dat natuurlijk met goede argumenten kunnen onderbouwen, anders heeft bezwaar maken geen zin.

En ja, de lijken moeten apart worden gecremeerd. In artikel 9 van het Besluit op de lijkbezorging (Blb) staat dat er zodanig moet worden gecremeerd, dat vermenging of verwisseling van de as met die van andere lijken niet mogelijk is. Dat is voor een crematorium een harde dwingende regel. Dat nabestaanden eventueel later de as willen mengen, is een andere zaak. Zie vraag 2594 ‘Vermenging van as’ in de sub-rubriek ‘Asbestemming (keuzes en zeggenschap over as)’, die toevallig ook vandaag is gesteld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

23 april 2003

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder