Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Beide ouders in één graf

20 december 2017

Vraag nummer: 53146

Mijn schoonvader is 4 maanden geleden overleden en heeft ervoor gekozen zich in het particuliere graf van zijn moeder te laten begraven, dat zich in Workum bevindt. Zij is ruim 50 jaar geleden overleden.
Het betreft een enkel graf en er wordt in Workum slechts één diep begraven. Ik begrijp dat er dan sprake is geweest van schudden van het graf voordat mijn schoonvader is begraven.
Bijna 19 jaar geleden is mijn schoonmoeder overleden en toen begraven in een voor 20 jaar gehuurd graf in Houten. Dat zou binnenkort geruimd moeten worden, of de huurperiode verlengd. Nu zouden wij haar graag willen laten herbegraven bij mijn schoonvader, maar dat lijkt bij navraag niet te kunnen, vanwege een termijn van 10 jaar grafrust die 4 maanden gelden is ingegaan . Zou het toch mogelijk zijn om mijn schoonmoeder te laten opgraven en de stoffelijke resten onder in het graf van mijn schoonvader te laten schudden, als je dat zo mag noemen. Of zijn er andere mogelijkheden om haar met hem te verenigen in zijn graf? Bijvoorbeeld cremeren en de urn in hetzelfde graf te begraven?
Ik ben heel benieuwd of er mogelijkheden zijn.

Antwoord:

Geachte heer,

De eerste gedachte die bij mij opkomt als ik uw vraag lees is: waarom nu pas? Waarom is dit niet geregeld en voorbereid toen uw schoonvader nog leefde? En toen hij overleed, was er het natuurlijke moment om actie te ondernemen. Maar nu, een paar maanden later, is geen actie meer mogelijk. Althans de eerste 9 jaar en 8 maanden niet.

Het herbegraven van de stoffelijke resten van uw schoonmoeder onder uw schoonvader, is een actie die juridisch niet mogelijk. Als uw schoonmoeder wordt herbegraven, geldt zij wettelijk als een lijk-in-de-zin-van-de-wet. Dat kan niet in het graf van uw schoonvader bijbegraven worden, omdat het een graf voor 1 overledene is, niet voor 2. U hebt dan misschien de idee dat de stoffelijke resten de status van 'geruimd' zouden kunnen krijgen, maar dat is juridisch en wettelijk niet mogelijk. Als de stoffelijke resten van uw schoonmoeder geruimd worden beschikt de beheerder van de begraafplaats in Houten er over en hebt u geen zeggenschap om de resten naar Workum over te brengen.

U kunt proberen om van de burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân, waar Workum ligt, vergunning te krijgen om uw schoonvader 'tijdelijk' uit het graf te nemen, dan uw schoonmoeder daar te laten begraven, vervolgens meteen het graf te laten schudden en vervolgens uw schoonvader weer op zijn oude plek terug te begraven. Maar ik denk dat de gemeente daar niet aan mee wil werken, gelet op wettelijke grafrust van 10 jaar.

Als u uw schoonvader en schoonmoeder bij elkaar had willen begraven, waarom is uw schoonvader dan niet bij uw schoonmoeder begraven? Waarschijnlijk omdat uw schoonvader anders heeft gekozen. Waarom heeft hij dat gekozen? Wilde hij de kosten van verlenging van het graf in Houten uitsparen? Had hij meer binding met Workum of met zijn moeder?

Of in het graf van uw schoonvader nog de asbus van uw schoonmoeder kan worden bijgezet, nadat haar stoffelijke resten zijn opgegraven en gecremeerd , kan ik u niet zeggen. Dat zal de administratie van de begraafplaatsen van Súdwest-Fryslân u echter meteen kunnen zeggen.

Zie over de wettelijke voorwaarden voor opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Over bijna 10 jaar kan uw schoonvader worden opgegraven en samen met zijn echtgenote in een graf worden begraven. Als haar graf in Houten dan nog verlengd is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder