Plaatje op de kist
15 maart 2004
Vraag nummer: 2978 (oude nummer: 4122)
Geachte meneer vd Putten,
Is het verplicht om op de kist een plaatje te plaatsen met een uniek nummer? Zo ja, wat is het nut hiervan.
Met vriendelijke groet,
L. Verheul
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Kijkt u alstublieft bij de eerder beantwoorde vragen, waar dit tientallen keren aan de orde is geweest, in verschillende sub-rubrieken, zowel bij Begraven als Overig cremeren.
Er zijn 2 mogelijkheden of aspecten:
1.
Soms gaat het bij een plaatje om de identificatie van de kist bij aankomst op de begraafplaats of het crematorium. Dan gaat het niet zozeer om het plaatje, als wel een nummer. Dat nummer kan ook met een sticker of gewoon met pen of viltstift aan de onderkant van de kist.
Daarnaast moeten er een document mee met de kist, waaruit blijkt wie er in de kist ligt.
De bedoeling is dat op de kist én op het document hetzelfde nummer staan, waardoor ze niet met andere kisten en documenten verwisseld kunnen worden. Jaarlijks komt verwisseling nog altijd 1 of 2 keer voor. Zonder papieren en nummer zou het waarschijnlijk vaker voorkomen.
Men kan zelf een 'nummer' verzinnen, bijvoorbeeld 1835, 6f75y, of aan de hand van de datum 20040315A, 20040315B etc. Of bij de heer De Vries VRIE001 en mevrouw De Jong JONG033, etc.
Eigenlijk is de nummering niets anders dan een geabstraheerde manier van identificatie van de kist en de persoon in de kist. Als je onder de kist met viltstift de naam, voorletters, v/m en geboortedatum van de overledene zet, heb je hetzelfde. Men moet alleen bij de begraafplaats en het crematorium onder de kist kijken of het klopt dat de juiste kist/persoon komt.
Het nummer moet trouwens ook gebruikt worden bij een ander omhulsel dan de kist.
2.
Op sommige begraafplaatsen wordt een koperen plaatje aan de kist bevestigd met een nummer. Als het graf dan geruimd wordt, heeft men aan de hand van het nummer een extra controle of bevestiging om welke persoon het gaat.
Als een graf individueel geruimd wordt, kan dat nauwelijks een vraagpunt opleveren. Maar als een grafvak in zijn geheel geruimd wordt en de uiterlijke markeringspunten boven de grond weg zijn, is het wat lastiger om op 1, 2 of zelfs 3 meter diep te zeggen ter hoogte van welk graf je nu bent. Het plaatje is dan een hulpmiddel om te controleren bij welk graf je bent. Bij alleen maar ruimen is dat overigens niet echt relevant, maar wel als nog stoffelijke resten elders moeten worden herbegraven.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten