Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen toestemming voor lijkomhulsel

14 april 2006

Vraag nummer: 4379 (oude nummer: 7878)

Ik ben benaderd door een man die moslim is en in een lijkwade begraven wil worden. Hij krijgt daarvoor echter geen toestemming van de ambtenaar van de gemeente, die eigenaar is van het kerkhof. Ik weet ook wel dat dit sinds 1991 mag en dat volgens mij gemeentelijke voorschriften nooit nationale wetgeving kunnen overstijgen. Het heeft denk ik dus met de onwetendheid van de ambtenaar te maken. Maar hoe pak ik dit nu aan. De man ligt op sterven en om na zijn sterven een kort geding te gaan voeren lijkt me ook niet raadzaam. Echter ik krijg de ambtenaar in een gesprek niet overtuigd. Moet ik me wellicht richten tot het college van B&W.

Antwoord:

Geachte heer,

U hoeft helemaal geen toestemming te hebben van een gemeenteambtenaar om iemand in een lijkwade te begraven. Het is ook niet nodig om toestemming te krijgen van het college van B&W. Het mag gewoon, want dat is een wettelijke mogelijkheid.
Het kan ook niet in een gemeentelijke verordening staan; ten eerste staan dit soort dingen gewoonlijk nooit in verordeningen en zo ja, dan is het onverbindend. De wet gaat vóór.
B&W zijn niet eens bevoegd om toestemming te geven: voor iets wat al mag, kan geen enkele overheid toestemming geven. Ook de koningin, de paus, de president van de USA en de Dalai Lama kunnen geen toestemming geven.
U kunt ook geen kort geding beginnen, want het enige dat u in kort geding kunt vorderen is dat er in een lijkwade begraven kan worden. De rechter zal die vordering echter niet begrijpen en zeggen "Maar dat kunt u toch al?" En als u zegt dat ambtenaar A het niet goed vindt, zal de rechter zeggen dat dat niet relevant is. Men mag zonder kist, in een lijkwade, begraven, ongeacht wat een ambtenaar of het college er van vindt.

Men kan gewoon, als het overlijden daar is, met de overledene in een lijkwade naar het kerkhof. Zoals gezegd is er geen toestemming van wie dan ook nodig. Als iemand dan de begrafenis wil stoppen, zal hij of zij een reden moeten hebben. Die is er niet. De ambtenaar die dan een begrafenis tegenhoudt, creëert waarschijnlijk op dat moment zijn eigen ontslagaanvraag.

Mocht de betreffende ambtenaar er toch nog een probleem van maken, dan kan een klacht bij de Awb-klachtencommissie van de gemeente op zijn plaats zijn. Men mag verwachten dat een behandeld of vak-ambtenaar op zijn werkterrein de wet kent en toepast. Zo niet, is een klacht op zijn plaats.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder