Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Delftse ‘levende uitvaartkist’

18 september 2020

Vraag nummer: 61577

Geachte hr vd Putten

In diverse kranten stond van de week een bericht over 'levende uitvaartkisten'.
Talloze uitvaartondernemingen in Nederland, België en Groot-Brittannië hebben een dag na de onthulling al interesse getoond in de in Delft ontwikkelde ‘levende uitvaartkist’. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De kist is ontwikkeld door studenten van de TU Delft en is gemaakt van mycelium – het wortelnetwerk van paddenstoelen. Dat zorgt voor een snelle ontbinding van de stoffelijke resten van een overledene.

De Living Cocoon is bedacht door de startup Loop van enkele Delftse studenten, en vervolgens onderzocht in samenwerking met de Haagse uitvaartcoöperatie CUVO en De Laatste Eer uit Delft. De eerste persoon is inmiddels begraven in kist uit de gelimiteerde eerste oplage. De uitvaartkisten kosten ongeveer € 2.000 per stuk en zijn binnen maximaal 45 dagen opgenomen in de natuur.

Voor de ontbinding is toch zuurstof nodig. Krijg je geen concurrentie van het levende materiaal in de kist met het lichaam?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik heb de diverse berichten ook gezien.

Bij mij roept het concept wel een aantal vragen op.

De bedenkers claimen dat het concept zorgt voor een snelle ontbinding van de stoffelijke resten van een overledene. Hoe dan? De vertering van een lichaam gebeurt nu namelijk van binnen uit, vanuit de ingewanden. Ik stel mij voor dat als een kist van mycelium inzakt, dat mycelium de buitenkant van het lichaam bedekt en dat dan 'oppeuzelt'. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar?

Dat de kist heel snel vergaat, zie ik niet als een voordeel voor de vertering van het stoffelijk overschot van de overledene. Want voor de vertering is zuurstof nodig en als de kist snel inzakt en verdwijnt, verdwijnt ook de voorraad zuurstof voor de bacteriën die het lichaam verteren. De inzakkende aarde drukt de zuurstof weg. Want voor effect dat heeft, weet ik niet.
U bent bang voor 'concurrentie', waarschijnlijk omdat er in een kist slechts een beperkte voorraad zuurstof is. Ik weet niet of mycelium zuurstof nodig heeft en zo ja, hoeveel.

Het is wel zo dat als men een overledene begraaft zonder kist, in een lijkwade, of naakt, dat er ook geen zuurstof rond het lichaam is. Dan heb je hetzelfde effect. Maar zonder kist begraven is misschien überhaupt geen goed idee, technisch gezien.
Ik weet het niet, maar mij lijkt onderzoek hiernaar verstandig.

Ik heb de indruk dat de kist is bedacht voor een ondiepe begraving. Het heeft waarschijnlijk geen enkel nut om een kist in de 2e of 3e laag (van boven af gezien) in een graf te begraven. Dan hebben we het over dieptes van bijna 2 en 3 meter onder het maaiveld. Mycelium leeft daar waarschijnlijk niet. Ik vraag me ook al af hoe dat gaat op een diepte van ongeveer 110 cm, bij begraven in de bovenste laag.
Welke onderzoeken of standpunten van experts op het terrein van ontbinding van lichamen ondersteunen de stellingen van de bedenkers?

Er is nog een technisch punt. Als een kist heel snel inzakt, ongeacht van welke materiaal die kist gemaakt is, dan zie ik een gevaarlijke situatie ontstaan. Namelijk dat wanneer iemand niets vermoedend na een maand op het graf gaat staan, bijvoorbeeld om bloemen neer te leggen, hij of zij een halve meter in het graf zakt. Want het deksel van de kist zal geen draagkracht (meer) hebben. Bij een kist van spaanplaat of van hout zal hetzelfde gebeuren, maar veel geleidelijker, waardoor er aarde via kieren langzaam de kist in stroomt en de ruimte in de kist opvult. Dat is waarschijnlijk eerder een proces van jaren, dan van weken zoals bij de mycelium-kist.
Het is dan misschien verstandig om het graf eerst af te dekken met planken of een plaat, tot het graf duidelijk is ingezakt en de kuil met zand is opgevuld.

Ik ben benieuwd of men ook aan dit soort effecten gedacht heeft en hoe men dit denkt te voorkomen of heeft opgelost.

Ik heb contact gehad met consulenten van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen en gehoord dat er met deze organisatie geen overleg is geweest. Overleg met uitvaartorganisaties in Den Haag en Delft lijkt mij ook zinvol. Maar hoe zat of zit het met de afstemming met begraafplaatsen?

Zie andere interessante vragen in de subrubriek Kist of ander omhulsel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Wat mag in de kist mee begraven worden?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder