Wel of niet zelf een houten grafmonument maken? (hoe vind ik regelgeving)
16 februari 2017
Vraag nummer: 49690
Beste meneer van der Putten,
de schoonzoon van de overledene heeft een eigen timmerbedrijf.
Hij wil graag een hout grafmonument maken voor zijn schoonvader.
Ik ben al een beetje aan het kijken geweest wat wel en niet mag.
Voor mij als leek een enorm doolhof en verwacht eigenlijk al redelijk snel door onwetendheid een gewone "nee" te gaan ontvangen, omdat men het of niet weet, niet kent en niet wilt in deze regio. Voordat ik zelf aannames maak, vraag ik u eerst naar de ervaring die u hierin heeft.
Het betreft de Algemene Begraafplaats in Poortvliet (gemeente Tholen) met een particulier koopgraf voor 30 jaar.
Dit vond ik op internet:
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/historie/Tholen/41930/41930_1.html
Volgens mij mag je hier alleen natuursteen of geanodiseerd aluminium materiaal gebruiken.
Graag u expertise voor deze familie, zodat zij hun wensen misschien toch kunnen uitvoeren.
Vriendelijk bedankt,
Lenny Roels
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het is dapper dat u in het doolhof van regelgeving op zoek gaat. Maar het valt eigenlijk wel mee. Zoals met zoveel dingen moet je weten wat je zoekt en waar je het moet zoeken. Dan is het makkelijk(er). Echt heel makkelijk is het nooit.
Alle gemeentelijke begraafplaatsen hebben een verordening voor het beheer van de begraafplaats, vaak de 'Beheersverordening begraafplaatsen gemeente X' genoemd. Een standaardartikel in de meeste verordeningen is dat het college van burgemeester en wethouders nadere regels kunnen stellen voor grafbedekkingen.
U zat met uw link dus op een heel goed spoor. Alleen is het zo dat de regeling die u vond gold van 1998 tot eind 2010. Nu dus niet meer.
Op dit moment geldt het 'Uitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen van de gemeentelijke algemene begraafplaatsen in de gemeente Tholen'. Datum inwerkingtreding: 16-08-2011. (Wat begin 2011 gold, is duister).
Hoe vindt u zo'n regeling? U gaat naar www.Overheid.nl. Daar klikt u rechts op 'Lokale wet- en regelgeving'. Vervolgens kunt u zoeken door het invullen van twee gegevens:
1) Zoek op locatie. Daar kunt u de cijfers van een postcode invullen (4691 voor Tholen);
2) Zoek op woord of zinsdeel. Dat kan worden ingevuld in de titel of in de tekst. Het is beter om dat in de tekst in te vullen. Daar vult u in: 'begraafplaats'.
Klik rechtsonder op Zoeken en u krijgt alle nu geldende verordeningen en regelingen van de gemeente Tholen te zien, die iets van doen hebben met een begraafplaats.
Op het tweede blad van de lijst vindt u het 'Uitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen van de gemeentelijke algemene begraafplaatsen in de gemeente Tholen'
De link: http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Tholen/250170/250170_1.html
In dat uitvoeringsbesluit staat:
Voor de gedenktekens mogen alleen duurzame materialen (zie art. 1 Begripsbepalingen lid e.) worden gebruikt (artikel 5).
In artikel 1 Begripsbepalingen lid e. staat genoemd: duurzame materialen: vaste, niet buigzame materialen van (...) hout (houtklasse 1 en FSC-keurmerk of Keurhout–Duurzaam), (...), welke van nature of middels een daartoe speciale behandeling weerbestendig zijn, niet breukgevoelig en welke bestaan uit één geheel en waarvan de praktische toepasbaarheid zoals opnemen, verplaatsen en dergelijke gewaarborgd is.
Kortom, hout van een bepaalde klasse mag worden gebruikt.
Echter, ik zou de gemiddelde burger adviseren om gewoon even de gemeente te bellen. Dan vertelt men dat hout kan, maar dat men eerst een tekening met de (juiste) maten moet worden opgestuurd, ter beoordeling.
Ook is het zo dat de informatie op de site Overheid.nl niet altijd even betrouwbaar (lees: actueel) is. Daarom is het verstandig om toch altijd even na te vragen bij de administratie van een begraafplaats wat de regels zijn.
Vroeger stonden de regels vaak ook op de site van de gemeente. Maar gemeenten zijn er de laatste jaren vaak toe overgegaan om de informatie op de site compacter te maken. Dat betekent concreet dat je er niets of althans weinig nuttigs meer kunt vinden, alleen algemeenheden. Dit is ook in Tholen is het geval. Je kunt - als het het juiste zoekwoord gebruikt ('grafsteen' werkt, grafmonument, gedenkteken etc. niet) lezen dat een vergunning nodig is, maar niet wat nu precies de eisen zijn. De informatie is deels ook nog eens onjuist of onvolledig. Er staat 'De steenhouwer of begrafenisondernemer vraagt de vergunning aan bij de gemeente. U mag dit ook zelf doen'. Het is zeer ongebruikelijk dat een uitvaartondernemer een vergunning voor een grafsteen aanvraagt. Vaak doet de steenhouwer dat, maar alleen als vertegenwoordiger van de rechthebbende op het graf. De rechthebbende heeft een vergunning nodig, niet de steenhouwer. Er zou dus moeten staan: 'Vaak vraagt een steenhouwer namens u de vergunning aan'.
Lang verhaal, maar mijn advies is: bel de gemeente.
Oh ja, hout mag.
En zelf maken mag ook altijd. Er is geen regel dat alleen een beroeps-steenhouwer of beeldhouwer een monument mag maken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43