Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Weduwnaar wil geen grafsteen; wat kan familie doen?

25 juli 2005

Vraag nummer: 3909 (oude nummer: 6250)

in 2004 heeft mijn zus zelfmoord gepleegt
nu weigert haar weduwnaar een grafsteen te plaatsen omdat mijn zus in een deprecieve buis eens heeft gezegt dat als ze dood gaat dat dat ze haar maar bij het grof vuil moesten zetten en dat ze ook geen grafsteen wil
dit staat echter niet op papier nu willen de broers en zusters op hun kosten een grafsteen laten plaatsen maar de weduwnaar heeft te kenne gegeven dat hij dat niet toelaat en als we het toch zouden doen hij het monument zou verwijderen en vernielen

kunnen wij afdwingen dat onze zus toch een net graf krijgt of moeten we wachten tot hij de grafrechten op zegt of verliest
ps zelfs zijn kinderen worden gedreigt het huis te moeten verlaten als zij ook maar iets aan het graf willen doen zelfs schoon maken mag niet van hem

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik begrijp het probleem, maar u kunt er als broers en zussen niets aan doen. En de kinderen ook niet.

Uw verhaal is overigens niet uniek. Ik ken van enkele jaren her een voorbeeld van een graf met expres verdroogde beplanting. Ik heb er foto's van gezien, het zag er gewoonweg niet uit. Dat vonden vriendinnen van de overledene ook en in overleg met familieleden hebben zij het graf opgekanpt. Echter het graf stond op naam van de moeder en deze had een expliciete gedachte bij het uiterlijk van het graf: de verdorde beplanting - het was niet een enkel plantje maar het graf stond helemaal vol - stond symbool voor het gebroken leven. De moeder was zo boos over de opknapbeurt waar zij buiten was gehouden, dat zij schadevergoeding eiste en een rechtszaak aanspande. Een schadevergoeding kreeg ze niet, maar de rechter bevestigde wel dat de moeder de zeggenschap over het graf had en dat de vriendinnen het graf in de oude - verdorde - staat terug moesten brengen.

Kortom, ik begrijp dat het u aan het hart gaat, maar u kunt niets afdwingen.
De wens van de overledene is leidend en als die in een depressieve bui iets heeft geroepen, is dat toch een bekende wens. Als u spijkerhard zou kunnen bewijzen dat ze eigenlijk iets anders wilde, zou er misschien een gaatje zijn; maar u hebt geen hard bewijs. Als de weduwnaar iets anders beweert dan broers en zussen, gaat de wetgever er van uit dat de levenspartner iemand beter kent en intiemere situaties en uitspraken kent dan anderen. Alleen een duidelijk testament of codicil zou hier kunnen helpen. Maar dat is er niet.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.