Voorlopige voorziening vergunning monument
15 januari 2006
Vraag nummer: 4231 (oude nummer: 7285)
Geachte heer, mevrouw,
In maart vorig jaar is mijn vader overleden. Doordat hij hertrouwd is met een andere vrouw (dan mijn moeder) hebben wij als dochters (erven) te maken met een weduwe (onterft), waarmee de verhoudingen op zachtst gezeg slecht te noemen zijn. Dit heeft tot gevolg gehad dat we nu nog steeds met de afwikkeling zitten die maar niet vlot. Het is een heel verhaal, maar mijn belangrijkste vraag is nu het volgende: de weduwe wil het grafmonument oprichten, waarbij zij volledig aan onze wensen voorbij gaat. Dit heeft de toch al gevoeldige zaak nog gevoeliger gemaakt, waardoor we nu in een impasse zitten waarbij de bezwaar en beroepscommissie van de gemeente aan te pas moet komen. Het betreft de vergunningen rond het plaatsen van het monument, etc. Zowel de weduwe als wij, de dochters hebben een vergunning van de gemeente gehad voor het plaatsen van een monument. De weduwe heeft hier bezwaar op gemaakt en wil het graf voor zich alleen. Zij heeft nu een voorlopige voorziening bij de Rechtbank in Arnhem aangevraagd. Wat betekent dit? Is het aan te raden dat wij dit ook gaan doen of niet? Ik hoop dat u mij antwoord kunt geven.
Alvast hartelijk dank.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het lijkt mij onmogelijk dat de gemeente zowel aan de weduwe als aan de dochters een vergunning geeft voor het plaatsen van een monument. Maar ja, blijkbaar is dat toch gebeurd.
Ik kan zo over een concrete zaak niets zeggen, zonder meer details te kennen. In het algemeen is het zo dat de persoon op wiens naam het graf staat, de persoon is die vergunning voor het monument vraagt en krijgt.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten