Vonnissen over tekst op grafsteen
7 oktober 2016
Vraag nummer: 47655
Zijn U uitspraken bekend, andere dan ECLI:NL:RBALM:2006:AX6394 (rechtbank Almelo) , over het eigenmachtig vaststellen van de tekst op een grafsteen?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Er zijn ook nog wel wat andere rechterlijke uitspraken over de tekst op een grafsteen. Ik heb er althans wel een paar in mijn archief, herinner ik mij.
Ik merk echter op dat het door u aangehaalde vonnis van de rechtbank Almelo van 3 mei 2006 bepaald geen standaard en doorsnee standpunt van een rechtbank is in dit soort kwesties. De rechter meende in deze zaak dat het vaststellen van de tekst op het graf van een overleden echtgenote en moeder niet alleen aan de overblijvende echtgenoot is, maar ook aan de andere nabestaanden, i.c. de zoon. Het niet voldoen aan de gerechtvaardigde wens van de zoon om de tekst aan te passen vond de rechter in de gegeven omstandigheden onrechtmatig.
De crux is wat hier 'de gegeven omstandigheden' zijn.
De Almelose rechter mr. Groener veroordeelde de vader/echtgenoot om op kosten van de zoon aan de tekst op de grafsteen de woorden “en oma” toe te laten voegen. Je kunt op basis van dit geval niet zeggen dat alle kinderen en vooral kleinkinderen in Nederland er recht op hebben om op de grafsteen van hun moeder en oma de toevoeging 'en oma' te plaatsen. Op de meeste grafstenen in Nederland staat niet eens 'onze moeder/vader' of 'onze echtgenote/echtgenoot' maar staan alleen namen.
Wat in deze zaak de omstandigheden waren die de Almelose rechter mr. Groener deden besluiten om de eis in te willigen, is onduidelijk. Mr Groener draait de bewijslast als het ware om door de vraag te stellen in hoeverre gedaagde een gerechtvaardigd belang heeft bij het achterwege laten van de vermelding “oma”. De rechter concludeert dan dat dat belang niet is aangetoond. Maar dat is een onzuivere vraagstelling. Waarom zou een vader alle kinderen het recht moeten geven om (mede) te beslissen wat er op de steen van moeder komt?
In een normale situatie zal er overleg tussen langstlevende ouder en kinderen zijn. Maar bij verschil van mening moet iemand de knoop doorhakken. Er waren hier ook meer kinderen dan die zoon en hun meningen zijn niet meegewogen.
Het probleem bij dit soort zaken is dat je onvoldoende weet van de feitelijke situatie en de verhouding tussen partijen en de relatie met de overledene en andere aspecten, die een rechter in deze specifieke situatie deze keuze laat maken. De echt doorslaggevende feiten en aspecten worden in vonnissen zelden genoemd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).