Vandalisme monument (monument dezelfde dag net geplaatst)
19 mei 2004
Vraag nummer: 3129 (oude nummer: 4323)
Op onze begraafplaats is op 20 april jl. in de ochtend een grafmonument geplaatst door een steenhouwer. De nabestaanden zijn s middags even komen kijken of alles naar wens was geplaatst. Omdat een vaas op de verkeerde plaats geplaatst was werd een afspraak gemaakt om later die dag met de steenhouwer de juiste plaats te bepalen. Toen de familie echter s avonds naar de begraafplaats kwam lag het monument aan stukken.
Omdat de steenhouwer de vernieling toeschreef aan vandalisme is de politie erbij gehaald. Deze kon echter geen sporen vinden van vandalisme (verder was ook nergens op de begraafplaats schade aangericht) en constateerde alleen maar dat het cement, waar de staande steen mee bevestigd was, nog niet was uitgehard.
De steenhouwer heeft ons gevraagd of wij de schade op een verzekering kunnen verhalen, maar dat is niet het geval. Aan de nabestaanden is door de steenhouwer aangeboden een nieuwe steen te plaatsen met een korting van 500. Dit betekent dat de nabestaanden volledig voor de kosten opdraaien (want de fundering hoeft natuurlijk niet vernieuwd te worden). De nabestaanden zijn het niet eens met deze gang van zaken en hebben zich tot ons gewend. Wij hebben echter geen enkele vergelijkbare ervaring in de afgelopen 14 jaar.
Wat raadt u de nabestaanden aan te ondernemen?
Wij hopen op een spoedig antwoord uwerzijds.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Het is juridisch heel simpel de vraag wanneer eigendom en risico overgaan: bij levering. Dat is de plaatsing.
Het zit zo. Als de steenhouwer het monument klaar zou hebben liggen voor plaatsing, maar nog niet geplaatst zou zijn, dan zou hij het risico van vernieling of breuk dragen. Maar als de steen geplaatst is, hebben de nabestaanden de beschikking over de steen omdat het onderdeel uitmaakt van hun grafrecht. Zij dragen dan het risico. Dat het cement nog niet uitgedroogd was doet er niet toe; het eigendom en risico was op dat moment al overgedragen. Dat is op het moment dat het cement is aangebracht.
Als houder van de begraafplaats bent u m.i. voor niets aansprakelijk. U bent wel juridisch eigenaar van de steen, maar het economisch eigendom en het risico ligt bij de rechthebbenden.
Wat kunnen de nabestaanden ondernemen? De dader proberen te vinden, dat is het enige. Die moet de schade vergoeden. De steenhouwer of uw begraafplaats niet.
Echter, ik heb nog een vraag aan u. Ik meen dat nogal wat RK begraafplaatsen een verzekering hebben afgeloten bij Donatus; ook wanneer ze juridisch niet aanspreekbaar zijn. Hebt u zo'n verzekering en waarom wijst die dan een claim af?
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten