Toestemming weduwe om grafmonument te plaatsen door kinderen
4 juni 2004
Vraag nummer: 3158 (oude nummer: 4381)
Beste meneer van der Putten,
Momenteel zit ik met het volgende "probleem" en misschien dat u informatie voor mij heeft.
Mijn vader is in 2000 komen te overlijden. Nu willen wij, de kinderen, graag een grafmonument laten plaatsen. Ik hoorde dat er toestemming aan de weduwe gevraagd moet worden, omdat zij rechthebbende is van het graf. Zij heeft toen ze te horen kreeg dat wij voor het monument wilden betalen mondeling haar toezegging gegeven. Wij willen dit graag ook schriftelijk bevestigd zien. Om het haar makkelijk te maken heb ik een brief opgesteld waarin zij toestemming geeft tot het plaatsen. Zij is nu niet eens met de brief, omdat zij vindt dat er niet wordt aangegeven dat wij de kosten voor het monument op ons willen nemen.
Ik heb van mensen begrepen dat als de overledene meerdere kinderen heeft en die willen allemaal een monument plaatsen dan is er geen toestemming nodig van de rechthebbende. Klopt dit?
Als wij zomaar een monument plaatsen en zij besluit om wat voor reden dan ook het monument te verwijderen, omdat zij rechthebbende is, dan zou dat heel jammer zijn.
Misschien zijn er ook andere wegen te bewandelen om een monument te laten plaatsen zonder toestemming van de weduwe. Als dit het geval is dan hoor ik het graag van u.
Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden.
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten,
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het is een lastige zaak. Er is voor het plaatsen van een monument op een graf inderdaad toestemming nodig van de rechthebbende, op wiens naam het graf staat.
En die toestemming moet er zwart op wit zijn, omdat de houder van de begraafplaats (de gemeente of een kerkgenootschap) moet kunnen zien of het klopt. Een mondelinge toestemming kunnen zij niet controleren en in een dossier stoppen.
Het is niet zo dat als alle kinderen van de overledene een grafmonument wensen en de rechthebbende niet, er geen toestemming van de rechthebbende nodig is. Of iemand 1 of 10 kinderen heeft en of alle 10 kinderen er mee instemmen doet er niet toe: de toestemming van de rechthebbende is vereist. Altijd.
Ook is het zo, dat een rechthebbende altijd, op elk moment, kan beslissen om een monument weg te laten halen. Ze kan wel toestemming geven voor plaatsing, maar het een week of een maand of een jaar later zomaar laten weghalen.
Wat eigenlijk verstandig zou zijn, is een brief of ander afspraakpapier waar op staat dat:
- de rechthebbende toestemming geeft voor plaatsing van het monument,
- dat zij aan de plaatsing geen kosten heeft maar dat die voor rekening van de kinderen komen,
- dat de rechthebbende de steen zal laten staan gedurende de looptijd van het graf;
- dat als zij de steen tóch zou laten weghalen, zij de gehele kosten van plaatsing vergoedt.
Het is echter altijd moeilijk om van een afstand advies te geven aan onbekende mensen. Soms kunnen er met bepaalde mensen andere oplossingen gevonden worden. Waarom staat er nu geen monument? Wat is de reden? Is die reden oplosbaar? Van een afstand is dat niet te zien. Soms gaat het om dwarsliggerij van iemand. Soms om het oprakelen van oud zeer. Met sommige mensen (die aan de drank, drugs of weet ik wat zijn) is gewoon nooit een afspraak te maken.
In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om als kinderen een ánder graf op die begraafplaats te huren en dáár een gedenkteken aan vader te plaatsen. Dan hebt u niets met de rechthebbende weduwe te maken. Het is weliswaar niet de plek waar uw vader begraven is, maar wel in de buurt en u hebt een eigen herinneringsplek. Voor sommige situaties is dit een goede oplossing.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten