Toestemming tijdelijk weghalen grafmonumenten?
26 oktober 2009
Vraag nummer: 7014 (oude nummer: 14182)
Een rechthebbenden van een graf kan bij onze gemeente een vergunning vragen terzake van het plaatsen van een grafmonument. Voor het afgeven van een vergunning wordt een door de gemeenteraad vastgesteld bedrag door de rechthebbende hiervoor betaald. Op dit moment wordt er aan plannen gewerkt om enkele begraafplaatsen te optimaliseren. Mocht daartoe worden besloten, dan dienen de grafmonumenten voor wellicht enkele maanden van de betreffende graven te worden verwijderd. De rechthebbende zullen over de werkzaamheden uiteraard worden geinformeerd. De vraag rijst nu of de rechthebbenden voor het verwijderen van de grafmonumenten apart schriftelijk toestemming moeten geven ?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Veel gemeenten hebben in hun beheersverordening staan dat monumenten tijdelijk kunnen worden weggenomen, als dat voor het beheer van de begraafplaats of begraving in een naburig graf noodzakelijk is.
Als u een dergelijke bepaling niet in de verordening heb staan, meen ik dat het voor een goed beheer van de begraafplaats toch noodzakelijk kan zijn. Er hoeft dan geen toestemming te worden gevraagd, maar het zal zeker vragen oproepen. Met name hoe men zekerheid heeft dat later de monumenten weer exact op de juiste plaats worden gezet. De kosten en ook het risico van eventuele schade aan de monumenten zijn natuurlijk voor rekening van de gemeente. Goede en tijdige voorlichting is van belang. Het is verstandig om alle rechthebbenden tijdig persoonlijk aan te schrijven en er ook uitgebreid over te informeren in de lokale en regionale pers.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?