Symbool met persoonlijke tekst plaatsen op familiegraf
31 oktober 2016
Vraag nummer: 47984
Geachte meneer van der Putten,
Na het overlijdensakte mijn broer in 1975 is er door mijn ouders een familiegraf gemaakt, in dit graf zijn mijn 2 broers mijn grootouders en mijn ouders bijgezet. Nu heeft de vriendin van mijn vader op de grafsteen van mijn vader een symbool geplaatst met een persoonlijke tekst en haar naam erop. De grafsteen van mijn vader behoord tot het geheel van het familiegraf, waar dus ook mijn moeder ligt begraven. Dit steekt mij enorm gezien mijn vader al een relatie met deze vrouw had toen mijn moeder nog leefde. Kan ik dit symbool verwijderen. Met vriendelijke groeten,
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ter bescherming van uw privacy heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.
Als de vriendin van uw vader de rechthebbende van het graf is, is zij bevoegd om qua monument en tekst op het graf te zetten, wat zij wenst.
Zijn hier grenzen aan te stellen? Ja.
Als uw vader een testament gemaakt zou hebben met wensen ten aanzien van teksten en afbeeldingen op het graf, dan zouden die wensen gerespecteerd moeten worden. Als de vriendin dat niet vrijwillig zou doen, zou u met een rechtszaak kunnen dreigen en het zonodig ook werkelijk tot een rechtszaak kunnen laten komen. Omdat u iets dergelijks niet noemt, denk ik dat er geen testament is, althans niet met dergelijke teksten.
Er is nog een andere grens, namelijk wanneer iets duidelijk objectief en opzettelijk kwetsend is. Het moet dan gaan om iets wat geen kwestie van smaak is of een gebrek aan smaak is. Maar iets waarvan iedereen die de personen en achtergronden niet kent, meteen zegt 'Nee, dit kan echt niet'. Als dat het geval is, kunt u ook naar de rechter.
Uw vader heeft evenwel, door de grafrechten niet al bij leven of in een testament aan de volgende generatie - u of een andere broer of zus - toe te vertrouwen, e.e.a. overgelaten aan zijn levenspartner. Misschien is dat bewust, misschien onbewust. Maar wel zijn daad of zijn nalaten. Dat impliceert dat deze vrouw een zekere vrijheid heeft om te doen wat haar goed dunkt. Zij hoeft geen toestemming of instemming van de familie te hebben of te vragen. Als u het daar niet mee eens bent, moet u in eerste instantie bedenken dat uw vader hier de mogelijkheid voor heeft geschapen.
Als een tekst misschien smakeloos of ongevoelig is, is dat misschien verdrietig of jammer, maar weinig aan te doen. Alleen in extreme gevallen kan men naar de rechter.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl