Storm schade; wie is verantwoordelijk?
14 november 2013
Vraag nummer: 36391
Tijdens de storm van 28 okt jl zijn bij nogal wat graven beschadigd ,ja sommige zwaar beschadigd , Wie moet nu de schade betalen ,en is juridisch verantwoordelijk.
Antwoord:
Geachte heer,
Juridisch en feitelijk verantwoordelijk voor de storm waren de weergoden. Daar valt niets op te verhalen, kan ik meteen zeggen.
Meestal is het zo dat de beheersverordening of het beheersreglement van de begraafplaats de rechthebbenden op graven verantwoordelijk houdt voor de gevolgen van stormschade. Omdat u niet schrijft om welke begraafplaats het gaat, kan ik niet uitzoeken of dat in uw situatie ook zo is.
Op zich is het zo dat als een grafmonument al dan niet ernstig beschadigd wordt of omvalt of breekt, dat jammer is, maar dat het geen juridische consequenties heeft. De eigenaar kan denken 'Jammer, maar ik heb geen zin om zelf het te herstellen of er geld aan uit te geven' en het dan zo laten. Dat kan, als er geen regels in een verordening of reglement voor zijn, of niets in een overeenkomst staat.
Anders is het, als een grafmonument A beschadigd wordt doordat een ander grafmonument B er door de storm tegen aan viel. De eigenaar van monument A kan dan van de eigenaar van monument B verlangen de schade te vergoeden.
In het eerste geval, waarbij een eigenaar denkt 'Laat maar zitten', kan de houder van de begraafplaats stellen dat hij het er niet bij mag laten zitten, omdat in de beheersverordening of het beheersreglement van de begraafplaats staat dat monumenten in goede staat moeten zijn en goed moeten worden onderhouden. Dan kan er een probleem ontstaan, omdat de regels voor de begraafplaats gelden voor de rechthebbende op een eigen of particulier graf, maar niet zonder meer voor de eigenaar van het grafmonument. De eigenaar van het monument kan een andere persoon zijn dan de persoon die de grafrechten heeft. Zie de video 'Van wie is de grafsteen?'
Als de eigenaar niet zorgt voor herstel van het monument, terwijl de begraafplaatshouder dat van de rechthebbende op het graf verlangt, kan de begraafplaatshouder het grafrecht vervallen verklaren, als de beheersverordening of het beheersreglement daar de mogelijkheid toe biedt. Het zorgen voor en betalen voor het herstel is iets dat de rechthebbende en de eigenaar onderling moeten uitmaken.
In het geval dat monument A beschadigd wordt door monument B, kan de eigenaar van A zijn schade verhalen op de eigenaar van B. Een probleem is alleen dat op de grafsteen niet staat wie de eigenaar is. A moet daarvoor te rade bij de houder van de begraafplaats. Die weet gewoonlijk wel wie rechthebbende van het graf is, maar meestal niet wie de eigenaar is, als het een andere persoon is dan de rechthebbende. A kan proberen de rechthebbende van graf B aan te spreken, maar als die niet kan of wil zeggen wie de rechthebbende is, zit A klem. Wie de rechthebbende is, moet overigens de houder van de begraafplaats aan A vertellen. Liefst ook wie de eigenaar is. Als de begraafplaatshouder niet kan of wil vertellen wie de rechthebbende en/of eigenaar van B is, is de begraafplaatshouder zelf aansprakelijk voor de schade.
(Er valt over die verhouding tussen de rechthebbende, de eigenaar en de begraafplaatshouder nog wel meer te vertellen, ook in verordeningen e.d., maar dat wordt nu voor een algemene vraag veel te ingewikkeld).
Samengevat: als de begraafplaats e.e.a. in een verordening geregeld heeft, moet de rechthebbende (of de eigenaar) van een grafmonument zorgen voor de reparatie van het eigen monument.
Als het monument van A het monument van B beschadigt, is A aansprakelijk voor de schade.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).