Steenhouwer blijft in gebreke herstel grafmonument
14 juli 2008
Vraag nummer: 5572 (oude nummer: 11083)
december 2005 zijn er grafbanden en een letterplaat teruggeplaatst op een al bestaand graf (na een bijzetting). December 2007 hebben wij geconstateerd dat de banden niet meer op elkaar aansluiten en dat er speling bestaat op de rechtop geplaatste letterplaat.
Ik heb diverse keren contact opgenomen met de steenhouwer, maar die laat niets van zich horen. Ik heb hem tevens een aangetekende brief gestuurd met de melding dat ik hem aansprakelijk stel voor het herstellen van het graf binnen een bep. termijn. Hij heeft hier wederom niet op gereageerd.
Sta ik in mijn recht om een ander het graf te laten herstellen en de kosten op de nalatige steenhouwer te verhalen?
Ik heb geen rechtsbijstandverzekering.
Zo niet, wat zijn dan de stappen die ik kan ondernemen?
Bij voorbaat mijn hartelijke dank, met vriendelijke groet,
W. van IJsseldijk
Antwoord:
Geachte heer,
U moet eerst weten of het niet meer op elkaar aansluiten van de banden en speling van de letterplaat het gevolg is van ondeugdelijk werk. Daarvoor kunt u het advies inwinnen van een andere steenhouwer en misschien ook van de beheerder van de begraafplaats (als die een wat grotere begraafplaats bestiert en er kijk op heeft). Het kan ook zijn dat e.e.a. het gevolg is van het inzakken en inklinken van de grond in het graf, misschien omdat er geen goede fundering is. Misschien was die er al nooit, maar is dat eerder niet opgevallen omdat het monument pas laat na de eerste begraving geplaatst is en er eerst veel tijd was om de grond in te laten klinken. Misschien had het herplaatsen van het monument ook pas geruime tijd na de bijzetting moeten gebeuren.
Het is de vraag of - als in december 2005 het monument wel goed terug is geplaatst - de twee jaar later geconstateerde gebreken wel verwijtbaar zijn. Ik kan dat als leek niet beoordelen. Als een andere steenhouwer zegt dat het wel fout werk is, zou hij daar een kort rapportje van moeten opmaken. Dat hebt u nodig om de andere steenhouwer aansprakelijk te kunnen stellen; het moet geen welles-niets spelletje worden, u hebt 'bewijs' nodig.
Voorts is er de vraag hoe lang de steenhouwer garantie geeft op dit soort werk. En het kan relevant zijn om te weten of dat dit dezelfde steenhouwer is die zoveel jaar geleden het monument ook geleverd heeft.
Als andere deskundigen menen dat e.e.a. te wijten is aan onjuist of onvakkundig werk van de steenhouwer, dan kunt u daar de steenhouwer nogmaals mee confronteren en hem nogmaals een korte termijn gunnen om e.e.a. naar genoegen te herstellen. En aankondigen dat u anders een ander zult inschakelen en de kosten op hem zult verhalen.
Het is erg goed dat u de steenhouwer al eerder schriftelijk tot actie hebt gemaand, maar voordat u het werk daadwerkelijk aan een ander uitbesteedt, moet u hem dat nog duidelijk kenbaar maken en hem ook in de gelegenheid stellen om te reageren op het deskundigenrapportje.
Indien de steenhouwer dan nog in gebreke blijft en ook onwillig is om de kosten te betalen kunt u een vordering instellen bij de sector kanton van de rechtbank. Een deurwaarderskantoor kan u aan een voorbeeld helpen. U hebt een deurwaarder nodig voor het uitbrengen van een dagvaarding aan de steenhouwer.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten