Schriftelijke toestemming terugplaatsen steen via notaris of onderling?
18 juni 2009
Vraag nummer: 6645 (oude nummer: 13262)
Als grafgerechtigde doch geen erfgenaam, heb ik een vraag. Indien mijn familie de steen wil terugplaatsen vanuit de erfenis , dienen zij dan eerst mijn schriftelijke toestemming daarvoor te krijgen? Kunnen wij dit zelf of moet dit via de notaris? Gezien het feit dat de gehele erfenis reeds aan notariskosten is opgegaan! vr. gr. XX
Antwoord:
Geachte heer,
U vergeet een belangrijke partij. Namelijk de beheerder van de begraafplaats. Dat is de persoon die er op toeziet dat alles op de begraafplaats ordentelijk verloopt en die dus moet weten dat als zich iemand meldt om een steen te plaatsen, dat de rechthebbende daar mee stemt. De beheerder moet ook eerst bekijken of er eerder een vergunning voor plaatsing van die steen voor dat graf is afgegeven. Soms is voor wijziging van de inscriptie op een steen ook nog vergunning nodig.
Indien de erfgenamen de steen willen terugplaatsen op het graf, terwijl u de rechthebbende bent, mag de beheerder van de begraafplaats dat alleen toelaten met uw toestemming. U kunt uw toestemming aan de beheerder van de begraafplaats mondeling of schriftelijk geven. Als hij het maar weet.
Ik zou het zelf altijd schriftelijk doen, in een brief of een e-mail.
U kunt dit zelf met de erfgenamen regelen; de notaris heeft hier niets mee te maken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten