Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opeens extra regels voor grafmonument - Apeldoorn

24 januari 2025

Vraag nummer: 69514

Recent hebben wij een familielid begraven in een klassegraf op de soerenseweg-apeldoorn.

Zoals voor vele begraafplaatsen, is ons hier gewezen op regels voor grafmonumenten voor de graven in de lokale beheersverordening begraafplaatsen.

Hier stonden inderdaad enkele beperkingen qua materiaal-kleuren en -gebruik in. Nu we een echte aanvraag doen voor een vergunning voor het monument, komt de gemeente (via monumentenzorg) opeens met een veel scherpere lijst met eisen én de beoordelingseis per graf dat deze moet passen bij naastgelegen graven. In de lijst met nieuwe eisen (blijkbaar uit een beleidsplan van de monumentenzorg afdeling) staan zelfs eisen in die tegenstrijdig zijn met de beheersverordening begraafplaatsen.

Wat is onze positie nu? Zijn dit soort extra regels en eisen geldig, of mag de gemeente onze aanvraag alleen beoordelen op de wettelijk geldige beheersverordening, tenzij zij deze wijzigt en/of hier een verwijzing naar het externe document in plaatst?

Antwoord:

Geachte heer,

Extra regels voor grafmonumenten kunnen geldig zijn, als ze een juridische basis hebben, zoals bijvoorbeeld in de Erfgoedverordening gemeente Apeldoorn 2023. Deze verordening is gepubliceerd in het Gemeenteblad op internet. Zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-561880.pdf

Ik weet niet of de betreffende begraafplaats een rijksmonument of een gemeentelijk monument is.

De regels van een beleidsplan zijn alleen geldig, als het plan formeel door een bestuursorgaan van de gemeente is vastgesteld. Niet als het een ambtelijk plan is. Dat zou ik onderzoeken, als ik u was. Is het plan gedateerd en ondertekend?

Er hoeft in de beheersverordening voor de begraafplaatsen niet naar zulke regels of plannen verwezen te worden, als zij een eigen juridische grondslag hebben, zoals de Erfgoedverordening. Het is niet gebruikelijk in regelgeving naar alle andere mogelijk toepasselijke regelgeving te verwijzen. Dat is ondoenlijk.

U kunt overwegen bij de gemeente een klacht in te dienen dat de voorlichting onvoldoende of onduidelijk was, maar dat zal niet tot gevolg hebben dat de regels niet van toepassing zijn.
Dat effect kunt u misschien wel bereiken als u een formeel bezwaarschrift indient tegen een besluit om geen vergunning te verlenen voor het plaatsen van het door u gewenste grafmonument.

U schrijft niet hoe lang geleden dat familielid begraven is, maar u zou kunnen overwegen om een op- en herbegraving aan te vragen naar een graf waar het gewenste monument wel mogelijk zou zijn. Dat zou eventueel gevraagd kunnen worden in combinatie met het bezwaar tegen de geweigerde vergunning. Ik geef het mee als suggestie om te onderzoeken; ik ken de concrete situatie niet en kan dus ook geen concreet advies geven.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

en
Hoe kan een graf voor eeuwig blijven bestaan?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder