Ongeluk; vorm grafsteen
21 augustus 2002
Vraag nummer: 917 (oude nummer: 1243)
Iemand vertelde me dat je aan een grafsteen kan zien of iemand door een ongeluk om het leven was gekomen. In dat geval zou de steen van boven ruw of ongelijk zijn. Is dat waar?
Antwoord:
Of het waar is dat je aan een grafsteen kunt zien of iemand door een ongeluk om het leven is gekomen, doordat de steen ruw of ongelijk is, weet ik niet. Heb het niet eerder gehoord of gezien.
Denkbaar is dat er in het verleden op dit punt in bepaalde delen van het land wel bepaalde gebruiken bestonden. Of dat dat in het buitenland zo is. Denkbaar is ook dat men met een bepaald symbool een geknakt leven aanduidde.
Ik heb er het lezenswaardige boek "De geschiedenis van de laatste eer in Nederland" van funerair historicus H.L. Kok op nageslagen. Maar daar wordt niets over ruwe/ongelijke grafstenen en/of ongelukken gemeld; ik heb het althans niet kunnen vinden. Als het vroeger ergens in Nederland gebruikelijk was, had het wel in dit boek gestaan.
Ik denk dus dat het verhaal niet juist is.
Ik denk overigens dat het ook niet van deze tijd is om een overledene zo te stigmatiseren (vergelijk het vroeger in ongewijde aarde begraven van een misdadiger). Ik zou het tegenwoordig zeker ook niet zien gebeuren.
mr W.G.H.M. van der Putten
2 oktober 1997