Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Naam overledene op 2 grafstenen/graven

20 maart 2005

Vraag nummer: 3771 (oude nummer: 5742)

Geachte heer Van der Putten,

Mijn vader ligt sinds 1976 begraven in een graf waarvan mijn moeder de rechthebbende is, op dezelfde begraafplaats waar zijn vader in 1968 werd begraven.

In het graf van mijn grootvader zijn in 1997 en 2000 mijn oom en grootmoeder bijgezet. Onlangs ontdekten wij dat op het gedenkteken van het graf van mijn grootvader, grootmoeder en oom ook de naam van mijn vader is geplaatst. Zijn naam is geplaatst onder het opschrift: "Rustplaats van". De suggestie dat hij op 2 plaatsen begraven zou liggen wordt hiermee gewekt.

Volgens de beheersverordening is het mogelijk een bezwaar in te dienen, omtrent feitelijke handelingen of het nalaten van feitelijke handelingen betreffende de begraafplaats, bij burgemeester en wethouders.
Wat zijn volgens u de mogelijkheden om actie te ondernemen tegen het op deze wijze plaatsen van mijn vaders naam in opdracht van zijn broer(s) en zus(sen)?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb enkele gegevens van uw vraag gewijzigd, zoals u zult zien, vanwege de persoonsgevoeligheid.

Over het plaatsen van een naam op een grafsteen beslist de rechthebbende van het graf. Het is een zaak waar de houder van een begraafplaats - bij een gemeentelijke begraafplaats de gemeente - normaal niets te zeggen heeft. Wat in de verordening staat over klachten, gaat in dit geval niet op. Het plaatsen van de naam op een steen is geen handelen of nalaten door de gemeente, zelfs niet wanneer die vergunning voor de (wijziging van de) steen heeft verleend.

Ik kan mij best voorstellen dat u en uw moeder dit een ongewenste situatie vinden, vooral als het op dezelfde maar daar moet u de familie van uw vader, in het bijzonder de rechthebbende van het betreffende graf, op aanspreken. Indien men niets wil veranderen en u de zaak zeer ernstig neemt, moet u een advocaat in de arm nemen en het desnoods op een rechtszaak laten aankomen. Maar de gemeente is normaal gesproken geen partij in dit soort kwesties.
Dat zal zeker ook het antwoord van de gemeente zijn, voor het geval u een klacht zou indienen. De gemeente is ook niet bevoegd om de familie van uw vader te sommeren het te veranderen. De gemeente heeft ook geen belang; alleen u en uw moeder en eventuele andere kinderen hebben een belang. Het hebben van een belang is nodig om te kunnen procederen; dat zou de gemeente niet kunnen. (In heel bijzondere omstandigheden soms wel, maar ik ga nu maar uit van het meest gebruikelijke geval).

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder