Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Naam moeder niet op grafsteen; wie moet betalen?

14 december 2005

Vraag nummer: 4174 (oude nummer: 7065)

Mijn vader is overleden, en bij mijn moeder begraven, dus er is al een steen, nu wil zijn 2e vrouw niet voor de wijziging betalen, maar een nieuwe steen laten plaatsen. Wij denken dat ze met deze actie de naam van mijn moeder weg zal laten. Is dit toegestaan? Zij heeft wel getekend voor de wijziging maar dacht toen dat de kinderen dit zouden betalen. Mijn zus is rechthebbend van het dubbelgraf.
In het testament staat niets over de grafrechten, maar volgens zijn 2e vrouw is zij de rechthebbende en kan zijn dus bepalen wat en welke steen er mag komen. Wie mag er nu uiteindelijk beslissen wat er komt en wie moet ervoor betalen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De rechthebbende op het graf beslist of en wat voor steen er geplaatst wordt, of niet. Dus als uw zus rechthebbende is en de 2e vrouw komt aanzetten met een steen waar de naam van uw moeder ontbreekt, dan kan uw zus de plaatsing weigeren. En zelf een steen plaatsen.
Tekenen voor de wijziging van de steen zegt nog niets; de rechthebbende kan zich altijd bedenken dat ze het anders wil. Ze kan het elke dag veranderen, bij wijze van spreken.

Wie voor de steen moet betalen? Niemand. Niemand moet, iedereen mag meebetalen. Maar niemand heeft ook recht om de steen de plaatsen, alleen de rechthebbende.
Normaal is het evenwel zo dat de erfgenamen uit de nalatenschap het graf en de grafsteen moeten betalen Maar dat geldt in het geval van een bijzetting voor de wijziging van de tekst op de grafsteen. Niet voor een hele nieuwe steen, als de oude nog goed is.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.