Mogen de kosten voor het afvoeren van een gedenkteken na ruiming van het graf verhaald worden op de rechthebbende?
26 maart 2009
Vraag nummer: 6345 (oude nummer: 12643)
Geachte heer Van der Putten,
Wij zijn druk doende met een nieuwe beheersverordening voor onze gemeentelijke begraafplaatsen. Hieromtrent hebben wij de volgende vraag. Onze opzichter kwam met het voorstel om de kosten voor het verwijderen en afvoeren van de grafbedekking de kosten te verhalen op de rechthebbende. Is dat juridisch toegestaan? Ik snap wel dat hij zoiets wil, maar mag dit ook?
Met vriendelijke groeten,
Milou Houtlosser
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik heb hier al vaker over geschreven: het kan alleen als dit ook voorwaarde was bij het aangaan van het grafrecht. Men kan het inderdaad in de verordening opnemen, maar dan geldt het alleen voor graven die vanaf dat moment worden uitgegeven.
Overigens is het geen handige regeling. In veel gevallen zijn rechthebbenden niet meer bekend tegen de tijd dat het grafrecht afloopt. Nabestaanden betalen de kosten van een graf vaak uit de nalatenschap, maar nadat het graf is uitgegeven en betaald, wordt de nalatenschap verdeeld. Als er wel een rechthebbende is die voor deze kosten moet opdraaien, ziet die zulke kosten aan het eind waarschijnlijk als onrechtvaardig, omdat hij/zij ze dan niet meer (helemaal) kan verhalen op de nalatenschap of andere nabestaanden.
Dit soort kosten is en was er natuurlijk altijd, maar zaten verdisconteerd in de grafrechten die bij de uitgifte van een graf worden geheven.
Als een gemeente (of kerkelijke houder van een begraafplaats) meent dat het tarief de kosten van een graf op het einde niet meer dekt, is het makkelijker en redelijker en billijker om de kosten van uitgifte van het graf te verhogen. Minder administratie, minder gezeur en het geld komt dan meteen al binnen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten