Misbruik rechthebbende graf (eigenmachtig monument wijzigen en namen op steen plaatsen)
12 september 2009
Vraag nummer: 6862 (oude nummer: 13807)
Een kennis van mij is in 1981 bevallen van een dood geboren kindje. Moeder lag zelf in coma en kon dus niets, met de op dat moment nog wettige echtgenoot regelen ivm begrafnis en graf en grafsteen. Nadat ze bij kennis was gekomen bleek haar echtgenoot alles te hebben geregeld( dus begrafenis, graf en grafsteen). Echtelieden scheiden en deze scheiding verloopt niet vlekkeloos. Ex echtegnoot raakt aan lager wal en allimentatie wordt niet betaald.(Totaal te goed nog 40.000,- euro). Maar wat bleek nu. Ex echtegnoot heeft opnieuw grafrechten betaald en heeft de originele grafsteen veranderd door er een kleurijk lint aan te bevestigen en een apart tegeltje met daarop de namen van zijn ex vrouw en kinderen die na het dood geboren kindje nog zijn geboren, erop vermeld. Kennis heeft hiervoor nooit toestemming gegeven en de kinderen vinden dit ook niet goed. Bj informatie bleek ex echtgenoot de nieuwe grafrechten te hebben betaald terwijl kennis niet weet hoe hij dit heeft betaald(zie achterstand allimentatie) Ook is zij nooit in kennis gesteld dat de grafrechten van haar dood geboren kindje verliepen en heft dus ook nooit kunnen reageren. Kennis en haar kinderen vinden nu dat hun namen (misbruikt) zijn en dat zij willen hebben dat hun namen van dat graf af gehaald worden en de steen in zijn originele staat wordt terug gebracht. Maar.. kennis heeft geen grafrechten betaald en staat dus niet als rechthebbende geregistreerd.(Kon destijds ook niet omdat zij in coma lag)
De vraag is nu wat kan de kennis ondernemen om alles weer geregeld te krijgen dat ook zij recht op het graf kan en mag hebben en de steen in zijn originel staat te brengen?
Ik weet het is een complexe vraagstelling maar ik hoop dat u antwoord weet op deze casus.
Al vast bedankt
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Ik denk niet dat er iets aan te doen is.
Het is volkomen normaal dat de echtgenoot de begrafenis en het graf voor zijn doodgeboren kindje regelt, betaalt en de grafrechten krijgt. Dat er later een echtscheiding komt is natuurlijk erg vervelend, maar verandert hier niets aan.
De rechthebbende op een graf is bevoegd om een grafsteen te veranderen en ook om namen op een steen te plaatsen. Alleen in een zeer bijzondere situatie kan dat onrechtmatig zijn jegens de personen wiens namen vermeld staan. Deze personen hoeven niet altijd tevoren toestemming te verlenen.
Dat ze het niet leuk vinden, is niet voldoende reden om te zeggen dat het onrechtmatig is.
Als bijvoorbeeld op het grafje staat dat hier het kindje X ligt, kind van Y en Z en broertje of zusje van A, B en C, dan is dat op zich niet onjuist. Als de namen zodanig vermeld staan dat het lijkt of er meerdere personen begraven zijn, is het iets anders.
Ik schat in dat er weinig aan te doen is. Het niet betalen van alimentatie is geen reden om te zeggen dat sprake is van misbruik.
Indien uw kennis en de kinderen zich er niet mee kunnen verenigen, kunnen ze eventueel een advocaat om advies vragen. Het kan zijn dat er meer in detail zaken spelen die het vermelden van namen wel onrechtmatig maken, maar dat kan ik zo niet beoordelen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten