Inspraak keuze grafsteen
4 februari 2011
Vraag nummer: 7865 (oude nummer: 16414)
Onze vader is in januari overleden, hij was hertrouwd. De verstandshouding was al jaren geleden verstoord door haar, maar gelukkig niet met onze vader. De begrafenis hebben we met veel spanning onderling geregeld. Ik heb haar gebeld om te vragen hoe we het gaan doen met de grafsteen. Zij gaat dit alleen regelen wij hebben hier geen inspraak in. Wat kunnen wij als kinderen hieraan doen? Ook hebben we voor de notaris een overlijdingsakte nodig ook die is bij haar hoe kunnen wij hieraan komen?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
De persoon die het graf op zijn of haar naam heeft - de rechthebbende - is gerechtigd om over het grafmonument te beslissen. Men hoeft anderen geen inspraak te geven.
Alleen als de overledene zelf in een testament of codicil een bepaalde wens of opdracht heeft geuit ten aanzien van de grafsteen, is er een juridische mogelijkheid om in te grijpen. De rechthebbende moet de wens van de overledene volgen. Maar niet de wens van andere nabestaanden.
Voor een overlijdensakte bent u niet afhankelijk van de echtgenote van uw vader. U kunt zelf bij de gemeente van overlijden een uittreksel uit het register van overlijden opvragen. Dat uittreksel is wat men in de volksmond de 'overlijdensakte' noemt. Dat kan de notaris trouwens ook zelf doen, maar het kost alleen extra tijd en dus geld als hij het moet doen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?