Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Herinneringsmonumentje / plaquette in plantsoen

14 oktober 2020

Vraag nummer: 61743

Goedemiddag mr. Van der Putten,
Ouders van een vermoorde dochter hebben mij gevraagd om te helpen om een herinneringsmonument te plaatsen in het plantsoen voor het huis waar hun dochter vermoord is. Kunt u mij vertellen of dat mag en hoe ik dat moet aanpakken? Ooit heb ik wel eens iets gelezen over gedogen van dit soort (berm-) monumenten.
Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet,
Petra van de Minkelis

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is altijd zo dat de eigenaar van de grond toestemming moet geven voor het plaatsen van iets op of in zijn of haar grond. Dat geldt ook voor plantsoenen.

Bermmonumenten zijn wel eens geplaatst ter herinnering aan dodelijke ongevallen die zich ergens op een - meestal provinciale - weg hebben voorgedaan. Maar lang niet alle wegbeheerders laten bermmonumenten toe. Het is rommelig, ze worden vaak niet onderhouden en vooral kunnen ze gevaarlijk zijn, omdat ze de aandacht van automobilisten trekken die dan niet goed op de weg letten.

Ik verwacht dat een gemeente, als die eigenaar van het betreffende plantsoen is, geen toestemming wil geven voor een monument. Voor de (nieuwe) bewoners van het betreffende huis, die waarschijnlijk niets met de moord van doen hebben, lijkt het mij een grote mentale belasting als zoiets voor je huis komt te staan.

Voor de ouders en andere familie is het natuurlijk verschrikkelijk dat hun dochter vermoord is. Je kind verliezen is zo'n beetje het ergste dat iemand kan overkomen, lijkt mij.
Maar het is de vraag of hun rouwverwerking gediend is met een openbaar monument op een openbare plek.

Voor het oprichten van monumenten voor overledenen bestaan al (semi)openbare plekken: begraafplaatsen. Daar kan ook een monument worden opgericht zonder dat iemand daar begraven is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder