Grafsteen weggegooid (opsporen adres rechthebbende / nabestaanden)
17 april 2007
Vraag nummer: 4768 (oude nummer: 9182)
Op de grafsteen van mijn moeder zat een briefje of de familie contact opwilde nemen. Twee dagen later deed mijn broer dit. In de tussen tijd bleek de grafsteen weggegooid te zijn omdat de rechten verlopen waren. Vijf jaar geleden heeft mijn (inmiddels overleden) vader nog aangegeven dat als er wat met het graf was hij dit wilde horen. Hij was sindsdien
verhuist, maar een simpele navraag bij de gemeente had het nieuwe adres opgeleverd. Ook als dat niet gelukt was had men ons (drie zoons) toch op kunnen sporen? Of is men tot dit alles niet verplicht?
Hartelijk dank voor uw moeite, met vriendelijke groet,
X Y
Antwoord:
Geachte heer,
Het is jammer dat u niet wat meer gegevens noemt. Gaat het om een kerkelijke begraafplaats? Een eigen graf of een plaats in een algemeen graf? Hoe oud was het graf?
Ik neem aan dat het graf van uw moeder op een kerkelijke begraafplaats lag, omdat u het hebt over 'de gemeente' alsof dat een andere partij is dan de begraafplaatshouder.
Ja, als de 'huurtermijn' van een eigen graf verloopt, moet de houder van de begraafplaats de rechthebbende waarschuwen en hem een verlenging aanbieden. Dat is wettelijk voorschrift. Maar als uw vader toen verhuisd was, was er een probleem.
Ja, u hebt op zich gelijk als u zegt dat een simpele navraag bij de gemeente het nieuwe adres had kunnen opleveren. Had gekund, ja. Maar er is één probleem: de gemeente mag het adres niet geven. Er staat strikte regelgeving wanneer en aan wie een gemeente zulke gegevens mag verstrekken. Dat moet in een verordening geregeld zijn. Er zijn landelijke standaarden van zo'n verordening. Maar kerkelijke begraafplaatsen worden er niet in genoemd, wat betekent dat de gemeente geen gegevens mag verstrekken. Ik was een jaar of 6 geleden bestuurslid van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen en wij hebben bepleit dat die verordeningen aangevuld zouden worden. Maar veel gemeenten hadden daar geen zin in, want dat is een lange en tijdrovende procedure voor zoiets kleins als het kunnen geven van een adres.
Dus een kerkelijke begraafplaatshouder wil best de rechthebbende of nabestaanden opsporen. Dat was zelfs een wettelijke plicht. Maar andere wetgeving verbiedt (de Wet bescherming persoonsgegevens) de gemeente om adressen te verstrekken. En dan kan de begraafplaatshouder niets meer.
Aan de andere kant constateer ik dat dit ook wel wel een beetje eigen schuld is. Het is natuurlijk erg veel pech als net binnen twee dagen de steen verwijderd is. Maar uw vader had zelf zijn nieuwe adres aan de begraafplaats door kunnen geven. En ook u of uw broers hadden zich na het overlijden van uw vader bij de administratie van de begraafplaats kunnen melden. En dan had dit pijnlijke gebeuren waarschijnlijk voorkomen kunnen worden.
Ik merk echter op dat de situatie misschien nog te herstellen is. Dat de grafsteen weg is betekent niet dat de inhoud van het graf al geruimd is. Met andere woorden: uw moeder ligt er nog. Men kan het graf opnieuw aan u uitgeven en u kunt er een nieuwe steen plaatsen. Dat laaste is dan natuurlijk jammer van de extra kosten, maar ja, dan had de familie zich toch eerder moeten melden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten