Grafsteen roerend of onroerend?
30 september 2015
Vraag nummer: 43848
Beste meneer Van der Putten,
Ik heb een vraag over artikel 32a Wlb en de grafsteen.
Dat dit artikel natrekking uitstelt tot het moment dat het graf geruimd mag worden, dat is voor mij duidelijk. Ik heb echter een vraag over het feit of de steen onroerend of roerend is.
Uit jurisprudentie blijkt dat (voor de wijziging) een grafsteen als onroerend aangemerkt mag worden. Is het nu zo dat zodra een grafsteen geplaatst wordt, deze direct onroerend is. In de Wlb staat namelijk niets over een opschortende werking van artikel 3:3 BW. Waardoor ik dacht dat je er vanuit kan gaan dat een grafsteen wel direct onroerend is. Of is dat pas zodra er natrekking plaatsvindt?
Hopelijk kunt u mij antwoord geven op mijn vraag.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik zie het ook zo, dat een grafmonument na plaatsing direct onroerend is. Artikel 3:3 BW wordt niet buiten werking gesteld. Bij wet is een uitzondering gemaakt op de regel dat alle onroerende goederen eigendom zijn van de eigenaar van de ondergrond. Als een graf geruimd mag worden, wordt artikel 32a Wlb buiten werking gesteld, maar verandert
er niets aan het onroerend zijn van het grafmonument.
Als de wetgever het anders geregeld zou hebben en bepaald zou hebben dat een grafsteen roerend is, in plaats van onroerend, zou artikel 32a Wlb niet meer nodig zijn (los van complicaties met gebouwen en grafkelders).
Conclusie: de grafsteen wordt op het moment van plaatsing direct onroerend.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over een graf of een privé begraafplaats op eigen grond: