Grafsteen op graf zonder dat lijk daar ligt?
4 mei 2011
Vraag nummer: 24661 (oude nummer: 16684)
het zoontje van mijn vriendin is na 6 1/2 maand oveleden en begraven (1989), Nu is opa overleden, de ex van haar heeft de grafrechten (bij scheiding is hiervoor niets geregeld), de fam wil nu dat een steen wordt bijgelegd op het kindergrafje.
Wij vinden dit minachting van haar zoontje en minachting van opa die niet zou willen dat hierover onenigheid zou ontstaan.
Mag een steen worden gelegd zonder dat het lijk zich in het graf bevind?
Tevens wil met de as van opa verstrooien over het kindergrafje, mag dit?
John
Antwoord:
Geachte heer,
In principe is het zo dat de rechthebbende op een graf (de persoon die de grafrechten heeft), beslist over het monument of de monumenten op een graf. En of er wel of niet as op het graf verstrooid mag worden.
Er is geen wettelijke verplichting dat als ergens een grafmonument wordt geplaatst, de op het monument genoemde persoon daar ook begraven moet zijn. Men kan een herdenkingssteen plaatsen zonder iemand te begraven. En andersom kan men ook iemand begraven zonder verplicht te zijn diens naam op een monument te noemen.
Echter, men is altijd gebonden aan de nadere regels van de betreffende begraafplaats. Alle begraafplaatsen hebben eigen regels voor grafmonumenten. Welke regels de betreffende begraafplaats hanteert, weet ik niet. Dat kan u vriendin natuurlijk wel navragen.
Hier is het echter nog een punt dat het gaat om een kindergraf. Dan is het maar de vraag of de begraafplaatshouder een monument voor een volwassene op zo'n graf toestaat. En of men daar de as van een volwassene mag verstrooien. Het graf is per slot bedoeld voor kinderen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?