Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafsteen met video of powerpoint

14 juli 2004

Vraag nummer: 3218 (oude nummer: 4508)

Geachte heer van der Putten,

Zie een bericht op Planet internet over een video in/op een grafsteen. Nieuw idee?! http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=490531/sc=1e4cc0
Is dit 1) wettelijk toegestaan en 2) overeeenkomstig de regels van begraafplaatsen?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik herhaal de tekst van dat nieuwsberichtje even, want over een paar dagen is het bericht verdwenen en weet niemand waar deze vraag over gaat.
Ik citeer:

--------
> Grafsteen met Powerpoint of video

Gepubliceerd op woensdag 14 juli 2004

(P7) Nabestaanden aanspreken met een (Powerpoint)-presentatie, of audio en video van je leven. Dat is het idee van een Groninger die de 'dooie boel op begraafplaatsen' te lijf wil gaan.
Tros Online had Rozema gisteren aan de lijn. In het interview (Real Audio) zegt hij: "Tot nu toe heb ik in het geheim gewerkt. Het is een klein gat in de markt."
Het lijkt een morbide idee, maar Rozema ziet er juist een mogelijkheid in om een einde te maken aan de laatste rustplaats en rustige plaats: "Dat denk ik niet. Het is juist aardig als je bij het graf van een vriend en beelden krijgt van een gezamenlijke herinnering, maar het moet geen kermisattractie worden."
Toestemming van beheerders van begraafplaatsen, meestal kerken en gemeenten, is er nog nergens. Rozema zegt Planet Multimedia niet te twijfelen aan die toestemming: "Die zal er zeker komen. We leven in het digitale tijdperk en binnen twintig jaar is het over met de saaie uitstraling van begraafplaatsen zoals we die nu kennen."
Over de kosten is nog niet veel te zeggen: "Een gewone grafsteen kan ook tussen de 500 en 25000 euro kosten, naar gelang de wensen. Ik schat dat aan elektronica je ruwweg tienduizend euro kwijt zult zijn."
Rozema kwam met zijn plan op de proppen omdat er vorige week een Amerikaan in het nieuws kwam met de bewering dat hij de eerste was om de grafsteen voor een presentatie te gebruiken. Rozema zegt het veel beter voor elkaar te hebben: de Amerikaan gaat uit van een systeem met een kabel naar de grafsteen, terwijl Rozema een techniek heeft waarbij de bezoeker de presentatie start met infrarood, of met zijn mobiele telefoon.
De Amerikaan wil iedereen de mogelijkheid bieden om de laatste boodschappen tot zich te nemen, in het systeem van Rozema is het mogelijk om dat te beperken tot degenen voor wie ze bestemd zijn.
De Amerikaan zei dat de audiovisuele grafspreuk ook is te gebruiken om bijvoorbeeld nog een laatste woord te zeggen in een conflict met iemand. Voor de agressie die dit oproept is wellicht een uitbreiding van de toepassing voorhanden.
Bronnen: Radio Online, BBC <
--------


Dit is een aardig idee, maar nieuw is het allerminst, ook in Nederland. De laatste 5 of 6 jaar kom ik elk jaar wel 1 of 2 mensen tegen die hetzelfde idee hebben en die soms veel verder in hun voorbereidingen waren. Mij staat bij dat er ook besprekingen over proefplaatsingen hebben plaatsgevonden in Rijswijk en in Rotterdam, een jaar of 4 of 5 geleden.

Begraafplaatseigenaren waren niet tegen dit idee, maar er was vooral een praktisch probleem op heel veel begraafplaatsen: er is geen stroom. Voor apparatuur heb je electriciteit nodig en bij 90% van de begraafplaatsen is dat simpelweg niet voorhanden. En die begraafplaatsen die wel een gebouwtje met stroom hebben, hebben dat ergens aan de rand van de begraafplaats, maar niet tussen de grafvelden. Dat was feitelijk een belangrijke handicap. Je legt niet 'zomaar' een leiding naar of over een begraafplaats.

Bij de proefplaatsingen zou het gaan om een experiment dicht bij het kantoor of de bedrijfsruimte van de betreffende begraafplaats, om op een relatief eenvoudige manier een korte tijdelijke electriciteitsleiding aan te kunnen leggen.

Of de experimenten werkelijk zijn uitgevoerd, kan ik niet zeggen. Ik had de indruk dat de begraafplaatshouders die ik er over sprak (en mij vroegen of het kon) destijds redelijk enthousiast waren. Er zijn ook (grote) begraafplaatsen (met stroom) met infozuilen bij de ingang, die eigenlijk volgens dezelfde principes werken.
Ik heb echter de indruk dat de initiatiefnemers nooit verder kwamen dan een idee of een enkele keer een proefje, omdat men de consument niet kon bereiken. Of omdat de wel bereikte consument geen belangstelling had.
Het lijkt me overig feitelijk ook nog niet zo eenvoudig om een aardig verhaal of een leuke video van iemand te kunnen tonen. Er zijn van veel mensen nauwelijks of geen beelden en het is ook nog een aparte kunst om ergens een behoorlijk verhaal van te maken.

Wat mij feitelijk nog lastig lijkt, is het onderhoud van zoiets. Als zo'n monument geplaatst wordt, moet er ook iemand beschikbaar zijn om een probleem te verhelpen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder