Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

"Grafschennis" diefstal door gemeente?

4 april 2010

Vraag nummer: 7489 (oude nummer: 15614)

ik wilde gtaag weten of u antwoord kunt geven op het volgende probleem waar wij tegen aanzijn gelopen?
voor anderhalf maand geleden hebben wij mijn moeder begraven nu hadden wij al een graf van mijn eerder overleden broertje daar zal ze bij geplaatst worden dit is ook gebeurd
alleen voordat dat gebeurde moest uiteraard de steen verwijderd worden dit is ook zonder problemen gebeurd tot zover alles goed
alleen nu komt het
na de begrafenis zijn wij circa anderhalve week later weer gaan kijken over hoe het er bij lag en met de intensie om de linten dure schalen van het grafwerk en verdere dingen te gaan ophalen bleek tot onze stomme verbazing dat alles maar dan ook echt alles te zijn verwijderd!!
wij verbaasd en contact gezocht met openbare werken van de gemeente na veel heen en weer gebel en zenuwachtige ambtenaar aan de telefoon gehad te hebben bleek dat deze mensen alles te hebben verwijderd en vernietigd ook de aanwezige spullen die bij de steen aanwezig was van mijn broertje blijkt te zijn verwijderd en vernietigd
wij wonen in een klein dorp nu blijkt dat dit een half jaar geleden ook al eens gebeurd was en toen hadden ze beloofd aan de uitvaartverzorger dat dit niet weer zal gebeuren dus niet!!
nu mijn vraag wat is hier nu aan te doen?
van de openbare werken medewerker(hoofd)is er alleen een telefonisch excuses gemaakt meer niet
is dit nou geen grafschennis of pure diefstal??????
afwachtend op een reaktie

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is natuurlijk uitermate vervelend. Maar diefstal of grafschennis is dit niet.

Ik neem niet aan dat de medewerker van de begraafplaats de bloemstukken e.d. wegnomen heeft om ze thuis op de schouw te zetten. Dan zou het wel diefstal zijn. Maar dat zal niet de situatie zijn.

Grafschennis is geregeld in artikel 149 van het Wetboek van Strafrecht. Die bepaling luidt: "Hij die opzettelijk een graf schendt of enig op een begraafplaats opgericht gedenkteken opzettelijk en wederrechtelijk vernielt of beschadigt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie."
Grafschennis is derhalve 1. het wederrechtelijk openen van een graf en 2. het moedwillig beschadigen of vernielen van een gedenkteken.
Dat is hier alle twee niet aan de orde.

Als er voorwerpen zoals schalen verdwenen zijn, kunt u eisen dat de gemeente die vergoedt. Tenzij in de beheersverordening van de begraafplaats staat dat geen losse voorwerpen op graven mogen worden geplaatst. Dat staat soms in verordeningen om te voorkomen dat spullen kunnen wegwaaien en de begraafplaats verontreinigen. U hebt niet geschreven om welke gemeente het gaat, dus kan ik de regels niet nakijken.

Eerlijk gezegd vind ik het echter niet verstandig van u en andere familie om pas anderhalve week later weer naar het graf te gaan kijken. Je weet niet hoe de boel er in de tussentijd uit zag. Als bloemen verdord zijn en het risico van wegwaaien bestaat, is het niet vreemd dat een medewerker van de begraafplaats ze dan opruimt. Dat kan net een uurtje tevoren gebeurd zijn voordat u ging kijken.

Dit soort situaties is moeilijk achteraf te beoordelen. U weet zelf ook niet hoe het er uit zag op het moment dat de bloemen e.d. verwijderd werden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder