Dubbele plaatsingsrechten grafsteen
16 februari 2007
Vraag nummer: 4641 (oude nummer: 8877)
Geachte heer, mevrouw,
Graag zou ik van u over het volgende een advies: In januari 2005 is op de begraafplaats te Ouderkerk (ZH) op het graf van mijn schoonvader een steen geplaatst. De gemeente heeft daarover plaatsingsrechten geheven, die door mijn schoonmoeder betaald zijn.
Onlangs heeft zijn geconstateerd dat er door verzorgers van het naastgelegen graf veelvuldig over het graf van mijn schoonvader wordt gelopen. Dit vind zij geen fijne gedachte, vandaar dat ze het besluit heeft genomen om een natuurstenen rand rond het graf te laten plaatsen en dit op te vullen met steentjes.
Daarvoor heeft ze contact opgenomen met de firma Overkamp te Gouda, welke aangaf dit te kunnen verzorgen.
Enige tijd later belde een medewerkster van deze firma met de mededeling dat de gemeente Ouderkerk opnieuw plaatsingsrechten (⬠379,-)in rekening zou gaan brengen.
Zij heeft hiertegen bezwaar ingediend, met de vermelding dat ze over dit graf toch reeds deze rechten voldaan heeft. Dit bezwaar is afgewezen. Beroep is volgens de gemeente mogelijk maar dit moet via de rechtbank.
Kunt u aangeven of het terecht is dat een gemeente 2x een heffing vraagt?
Graag zie ik uw antwoord tegemoet.
Hoogachtend,
H. Wolters
Antwoord:
Geachte heer,
De plaatsingsrechten zijn leges voor een vergunning voor het plaatsen van een grafmonument. Als uw moeder iets aan het grafmonument verandert, moet er een nieuwe vergunning worden aangevraagd. En moeten rechten voor de nieuwe vergunning worden betaald. Dat lijkt mij niet vreemd.
Vergelijk het met een bouwvergunning voor een huis. Daar moet voor worden betaald. Als de huiseigenaar enkele jaren later een verbouwing wenst, moet hij opnieuw een vergunning aanvragen. En die vergunning kost opnieuw geld. De oude vergunning dekt immers niet de nieuwe situatie. En dat is voor het grafmonument waarschijnlijk net zo.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten