Betalingsachterstand en verwijderen grafsteen
28 juli 2010
Vraag nummer: 7648 (oude nummer: 15941)
Geachte heer van der Putten,
Ik heb de volgende vraag en daar hoor ik graag uw mening over:
Een vriend heeft 3 jaar geleden voor zijn overleden broer de uitvaart geregeld en het graf. Hij moest 1820 euro betalen aan het natuursteenbedrijf. Hij heeft daar uiteindelijk 1100 euro aan betaald en heeft toen een betalingsachterstand opgelopen. Er is uiteindelijk een incassoburo aan te pas gekomen en er is nu een akkoord dat hij de rest met de gerechtelijke kosten gaat betalen. Hij zegt dat er nu ook een betalingsregeling is getroffen met het incasso buro.
Nu krijgt hij echter een brief van het natuursteenbedrijf dat zij de grafsteen weg gaan halen en zij verwijzen hiermee naar art 9.1 en 9.2 van het Burgelijk Wetboek. Zijn vraag is nu of dit zomaar mag, terwijl hij dus 65% van de steen wel al heeft betaald.
Heeft u wellicht een antwoord voor mij?
Antwoord:
Geachte heer,
Ik weet niet wat uw vriend bedoelt met art 9.1 en 9.2 van het Burgerlijk Wetboek. Het Burgerlijk Wetboek is verdeeld in verschillende Boeken. Het Boek 1 gaat over Personen en Familierecht, Boek 2 over Rechtspersonen (vereniging, stichting e.d.), enz.
Boek 5 gaat over Zakelijke rechten en wel over eigendom. Maar daar staat geen art 9.1 en 9.2 in.
Het kan zijn dat uw vriend zich vergist met die artikelen, maar het kan natuurlijk ook zijn dat het natuursteenbedrijf zich vergist.
Ik vermoed, dat het natuursteenbedrijf zich beroept op een eigendomsvoorbehoud: als de steen niet volledig (!) betaald is, blijft hij nog eigendom van dat bedrijf. Dat staat vermoedelijk in de algemene voorwaarden. Het bedrijf mag de steen weg halen als 65% is betaald, want dat is geen 100%.
Maar als er met een incassobureau een regeling is getroffen en meneer zich aan die regeling houdt, lijkt mij dat het natuursteenbedrijf zich nu niet meer mag beroepen op het eigendomsvoorbehoud.
Ik adviseer uw vriend om, als het hem zelf niet duidelijk is, contact op te nemen met het Juridisch Loket:
http://www.juridischloket.nl/
Een adviseur moet dan namelijk precies de brieven zien en ik begrijp ook uit uw vraag dat er een rechtszaak was geweest (want anders zijn er geen gerechtelijke kosten). Dan moet iemand ook het hele vonnis zien. Kortom alle stukken uit de zaak. Zo ver kan onze dienstverlening op afstand niet gaan...
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Naschrift:
Er is een nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten per 1 maart 2011:
Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?