Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kan ik een aanvraag doen om de inhoud van een te ruimen graf kan krijgen

4 november 2019

Vraag nummer: 59130

ik ben sinds een jaar na veel onderzoek achter de naam en begraafplek van de opa van mijn vader. Zijn familie heeft het recht op het graf al in de jaren 80 opgezegd. Nu weet ik dat het graf waarschijnlijk volgend jaar geruimd gaat worden( begraafplaats Elst Utr). In de hoop dat er misschien nog iets van een sieraad als aandenken aanwezig is in het graf ben ik benieuwd of er een mogelijkheid bestaat of we hierbij aanwezig kunnen zijn of dat er een andere mogelijkheid is om toch te weten te komen of er nog iets in het graf ligt en wij dat ook kunnen krijgen. Zou dat mogelijk zijn? zijn daar kosten aan verbonden en zou u weten wat die kosten zijn?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik denk dat dit een idee is dat u beter uit uw hoofd kunt zetten. Het strijdt met de wet en het is nauwelijks of niet uitvoerbaar.

Ik verwijs u naar vraag 48530 'Sieraden in kist na 30 jaar opvragen?' en de antwoorden op vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Sieraden en andere grafgiften' waar in toen in mijn antwoord naar verwees.

Of een graf waarvan in de jaren '80 van de vorige eeuw de gebruiksrechten opgezegd zijn, volgend jaar geruimd gaat worden, is zeer de vraag. In de regel worden graven alleen geruimd als men die plek nodig heeft voor een nieuwe begraving. Dat kan van de ene op de andere dag gebeuren. In de regel is dat niet iets dat jaren tevoren gepland wordt.

Als zoiets wel gepland wordt, schat ik in dat het om de ruiming van hele grafvakken gaat, waarbij niet meer duidelijk is wie in welk graf ligt of gelegen heeft. Dan kan men ook niet gericht zoeken. Het is dan gebruikelijk dat van een groot oppervlak de bovenlaag van de aarde machinaal wordt afgegraven. Dan is er ook geen houvast meer welk graf waar ligt. Eventuele gewenste opgravingen en herbegravingen gebeuren meestal eerder.

De kans dat zich in een graf van een man uit - schat ik in - het midden van de vorige eeuw een sieraad bevindt, is nagenoeg nihil. Mannen droegen destijds geen sieraden, behalve hun trouwring of een andere ring zoals een zegelring. Dat zijn typisch familiestukken die nooit mee begraven worden, maar door nabestaanden bewaard worden.

Stel dat er toch een ring in het graf zou kunnen liggen, bijvoorbeeld omdat men de ring niet van een vinger af kreeg. Dan is de kans om die in een graf van misschien wel 9 m3 zand terug te vinden, nagenoeg nihil. Dat is letterlijk de speld in de hooiberg. Zo'n ring ligt niet glanzend in een doosje te wachten toch hij gevonden wordt. Het is gewoon een modderig klein klompje, net als als die andere kluiten en kluitjes modder.
Er is bij een ruiming geen reden om naar een ring te zoeken; alleen botresten worden verwijderd, als die er nog zijn.

Een ring die in een graf gevonden wordt, als die gevonden wordt, is eigendom van de houder van de begraafplaats. Het is gebruik om zulke voorwerpen weer her te begraven in een verzamelgraf of knekelput, samen met botresten.
Het is wettelijk voorschrift dat stoffelijke resten die bij de ruiming van een graf naar boven komen, elders op de begraafplaats weer begraven worden. Niets mag van het terrein af, tenzij een begraving op een andere begraafplaats plaats vindt. Deze werkwijze wordt in beginsel ook toegepast op eventuele grafgiften, uit respect voor de overledene.

Het is niet toegestaan dat publiek bij ruimingen aanwezig is.

U bent waarschijnlijk een van de vele erfgenamen van uw overgrootvader; waarom zou de begraafplaatshouder die aan u moeten geven en niet aan - misschien wel tientallen - andere nazaten? Dat nog even los van de wettelijke regels voor ruiming van een graf. De familie heeft er destijds bij de begraving afstand van gedaan.

Zie ook vragen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder