Crematie na ontruiming v graf v oma
3 november 2016
Vraag nummer: 48055
is het mogelijk dat bij vinden v resten v mijn oma en opa v ontruiming graf
de restanten gecremeerd worden en dan bij overlijden v mijn moeder te samen worden gevoegd en door de nabestaande te samen worden verstrooid.
mijn oma is 30 jaar overleden en mijn opa nog langer. samen liggen ze in t zelfde graf.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
U kunt zelf de stoffelijke resten van uw opa en oma laten opgraven en cremeren. U moet daarbij wel denken aan kosten tussen euro 2.500,- en 3.500,-. Formeel hebben we het over de kosten van 2 crematies (het is wettelijk verboden om de stoffelijke resten van overledenen samen te cremeren).
Zie voor de procedure
Als u denkt 'Het graf wordt toch geruimd; het cremeren is dan makkelijk uit te voeren' dan is dat een misverstand.
Het graf wordt namelijk niet sowieso geruimd. Dat zal ik u uitleggen. Vaak is dat een misverstand. Begraafplaatsen leggen vaak ook niet uit wat er nu feitelijk gaan gebeuren, als men zegt dat een graf geruimd wordt.
Ik neem aan dat het gaat om een eigen graf, anders zouden de rechten nu niet na 30 jaar eindigen. Bij algemene graven ligt het met ruimingen vaak anders.
U zal misschien verteld zijn dat het graf geruimd wordt. Maar dat gaat bij een eigen graf of particulier graf gewoonlijk in twee stappen.
De eerste stap is dat op een bepaalde moment het grafmonument wordt verwijderd.
De twee stap, het verwijderen van de inhoud van het graf, gebeurt pas op het moment dat een andere familie die locatie uitzoekt om daar iemand te begraven. Wanneer dat zal gebeuren is onvoorspelbaar; dat kan volgende maand zijn, maar misschien ook pas over 20 jaar. Bovendien is het dan zo dat tussen het uitzoeken van die plek en het maken van het graf (en het dan verwijderen van stoffelijke resten) voor de volgende begraving soms minder dan 48 uur zitten. Veel te kort om een vorige rechthebbende van het graf te benaderen en te overleggen om dan de opgraving en crematie plaats te laten vinden.
Dus zal het zo zijn dat als de grafrechten eindigen en u een crematie van een stoffelijke resten wenst, daar speciaal voor zal moeten worden gegraven.
Het is nooit zo dat een graf na afloop van de huurtermijn 'alvast' wordt geruimd. Dat geldt wel voor het monument, maar niet voor de inhoud van het graf. Dat is veel te veel werk en gewoonweg onnodig omdat dan twee keer een graf moet worden gedolven: een keer om er stoffelijke resten uit te halen en een keer om er weer iemand anders te begraven. Iedere begraafplaats combineert dat, in 1 handeling. Sommige graven worden ook nooit opnieuw uitgegeven; dan zou het verwijderen van stoffelijke resten totaal onnodig zijn geweest. Zie alle andere vragen in de subrubriek 'Graf ruimen'.
NB Voor algemene graven ligt het vaak anders. Die worden vaak wel 'alvast' geruimd. Maar dat komt omdat men dan hele vakken tegelijk kan ruimen omdat de gebruikstermijnen dezelfde zijn. Bij particuliere graven is het niet zo dat alle buurgraven dezelfde termijn hebben en men niet in een handeling alle monumenten en de bovenlaag kan verwijderen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.