Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat te doen als hij, op wiens naam het grafeigendom staat, zelf al lang is overleden?

30 januari 2018

Vraag nummer: 53582

Geachte heer, Op de begraafplaats te Oudehaske ligt het graf van mijn grootouders, overleden in 1908 resp. 1932. Dit Familiegraf is verwaarloosd; het moet opgeknapt of geruimd worden. Het eigendomsbewijs staat op naam van mijn broer, die al meer dan 10 jaar geleden is overleden. Dit bewijs is niet teruggevonden in de door de vier kinderen geërfde administratie. Ik ben de oom van die 4 kinderen. Hoe verder?. Welke rechten en plichten heeft de familie?. Oorspronkelijk zijn er wel 10 tot 20 neven en nichten (geweest). Het lukt niet om één daarvan terug te vinden. De klemmende vraag: wie is nu de eigenaar van het Familiegraf?? Welke verplichtingen kunnen door de beheerder opgelegd worden. Graag uw verneem ik uw mening.
Bij voorbaat dank;
met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Diegene die zich het eerste meldt bij de administratie van de begraafplaats, kan het grafrecht overnemen.

U kunt gewoon bij de administratie van deze kerkelijke begraafplaats aangeven dat uw broer, de rechthebbende, overleden is en dat u graag de grafrechten overneemt.
U kunt dan ook een kopie van het eigendomsbewijs vragen (die moet de begraafplaats ook hebben) en afschriften van de oude en actuele beheersreglement van de begraafplaats. En deze dan heel goed bewaren.

De familie als geheel heeft geen rechten of plichten. Alleen de rechthebbende.

Welke verplichtingen door de houder van de begraafplaats opgelegd kunnen worden, kan ik niet zomaar zeggen. Dat hangt af van wat in het beheersreglement staat. Ik verwacht in het algemeen dat men de rechthebbende verantwoordelijk houdt voor het in goede staat houden van het graf en het grafmonument.
Men kan niet 'zomaar' nieuwe voorwaarden opleggen aan een nieuwe rechthebbende. Zie: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


Zie de vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Uit het oogpunt van privacy heb ik uw naam en adres onder uw vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: wie is eigenaar van de grafsteen?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder