Valse overschrijving grafrecht.
20 juli 2011
Vraag nummer: 25350 (oude nummer: 16912)
Zoon heeft onlangs contact opgenomen met de begraafplaatsadministratie waarom hij dit jaar geen aanslag voor het onderhoud heeft ontvangen. Na controle bleek dat het grafrecht vorig jaar is overgeschreven op naam van vader. Nu geeft zoon aan dat vader en zoon al jaren geen contact met elkaar hebben en dat vader zonder toestemming het grafrecht op zijn naam heeft laten overschrijven. Vader wil namelijk tzt ook in dit graf bijgezet worden maar zoon wil dit absoluut niet. Op het overschrijvingsformulier staan 2 handtekeningen. Zoon verklaard het overschrijvingsformulier nimmer ondertekend te hebben en heeft ook aangifte gedaan bij politie van valsheid in geschrift. Hij heeft ons schriftelijk verzocht het grafrecht weer op zijn naam te zetten. Kan op basis hiervan de overschrijving teruggedraaid worden?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
In deze omstandigheden kan het grafrecht direct weer worden overgeschreven op naam van de zoon.
U werkt, aan uw e-mailadres te zien, bij een gemeente. Dan geldt nog het volgende.
Het besluit tot overschrijving is een voor bezwaar en beroep vatbare beslissing. U moet dus belanghebbenden (i.c. de vader) een afschrift van het besluit sturen om hem in de gelegenheid te stellen om een Awb-bezwaarschrift in te dienen.
De kans bestaat dat de vader een bezwaarschrift indient. Hij zal dan vermoedelijk als bezwaar aanvoeren dat hij t.z.t. in dit graf bijgezet wil worden en dat de zoon dat niet zal toestaan. Dat is echter geen reden om het grafrecht nu niet weer op naam van de zoon te zetten.
Als de vader het grafrecht wil krijgen, zal hij het conflict met zijn zoon aan de burgerlijke rechter voor kunnen leggen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?