Stichting of persoon rechthebbende van teruggegeven graf.
29 juni 2004
Vraag nummer: 3196 (oude nummer: 4460)
Geachte heer van der Putten,
Een familie heeft de gelegenheid gekregen om een familiegraf te verlengen, hierop heeft de rechthebbende te kennen gegeven afstand doen van het recht tot begraven.
Nu is er een persoon of een stichting die vind dat dit graf een historisch karakter moet krijgen, omdat hierin een persoon ligt die veel voor die muziekwereld heeft betekend.
Vraag: Kan een stichting of een persoon het recht van dit graf op hun naam krijgen, ook al heeft de familierechthebbende afstand van dit graf gedaan.
De beheers- en rechtenverordening van de begraafplaats geeft aan dat het mogelijk is om het graf over te zetten op een andere persoon indien daar gewichtige redenen bestaan.
Graag uw mening hierover
W.P.Dijkstra Maassluis
Antwoord:
Geachte heer Dijkstra,
Ik meen dat een stichting of een andere persoon inderdaad het recht op dat graf kan verwerven, mits men een redelijke reden kan aangeven waarom men het in stand wil houden. Dat is hier mijns inziens het geval. Deze reden lijkt mij 'gewichtig' genoeg.
Men zou het graf op naam kunnen krijgen, niet "ook al" heeft de familierechthebbende afstand van dit graf gedaan, maar "juist omdat" de familierechthebbende afstand van dit graf heeft gedaan.
Ik denk echter dat je het dan niet over overschrijven zou moeten hebben, maar over het opnieuw uitgeven van het graf. Overschrijving kan alleen als de vroegere rechthebbende er aan meewerkt.
Heruitgifte van het graf kan ook voor de gemeente een voordeel hebben: de rechten zijn up to date aan de huidige verordening. Oude rechten, waar soms nog oude gunsten aan kleven, worden dan beƫindigd. Het hangt natuurlijk van de gemeente en de inhoud van oude rechten en oude verordeningen af, of dat voordeel heeft.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten