Protest tegen overschrijving graf op naam van mijn zuster
21 mei 2008
Vraag nummer: 5420 (oude nummer: 10736)
wij hebben eewigdurend familiegraf op alg.begraafplaats mijn zuster heeft sinds mijn vader overleden is 7-1-2008 de grafrechten geclaimd en roept nu dat zij en haar kinderen de rechten hebben en ik (enige andere kind van onze ouders) geen rechten heb. kan ik hiertegen protesteren?
ee
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Begraafplaatsen hebben (bijna) allemaal regels voor het overschrijven van grafrechten, namelijk dat het kan voor bloed- en aanverwanten tot de 3e of 4e graad. In een enkel geval moeten erfgenamen samen een opvolger aanwijzen, maar die (weinig voorkomende) praktijk geeft vaak problemen.
Als iemand binnen die kring van familieleden om overschrijving vraagt, is het gewoon zo dat de eerste die het vraagt de rechten krijgt. U had het ook als eerste kunnen vragen, dan had u de rechten gehad.
U kunt natuurlijk altijd protesteren, maar dat zal geen enkel effect hebben. Volgens de regels van de begraafplaats zal er correct zijn overgeschreven.
Men kan alleen met kans op succes protesteren als er bijvoorbeeld een testament is waarin de overleden laatste rechthebbende een bepaald iemand als opvolger voor de grafrechten aanwijst. Maar ook dan moet men snel actie ondernemen om te voorkomen dat een ander de rechten ook claimt. Een begraafplaatshouder kan niet weten dat er een testament is, die geeft dan gewoon de rechten aan degene die het het eerst vraagt.
Begraafplaatsen zetten de rechten altijd maar op naam van één persoon (of in bijzondere gevallen een rechtspersoon zoals eenb stichting). Men wil niet in patstellingen komen te staan als twee of meer nabestaanden rechten hebben en er samen niet uitkomen, of naar de ander verwijzen voor de betaling van rekeningen e.d.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten